Loe ler mer med Kurt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er blitt ei ny og hemningsløs bok om den egenrådige og ofte usympatiske truckføreren Kurt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Kurt kurér» er tittelen på den nye boka, som ifølge både forfatter Erlend Loe og forlaget kan leses både av barn og voksne.

Til glede for nye lesere kan Loe fortelle følgende om sin antihelt:

– Kurt er familiefar og truckfører. Han er en god truckfører – men kanskje ikke noen idealfar. Han er utpreget egoistisk og har lite impulskontroll, humrer forfatteren.

Les også: Gruer seg til responsen

Han forteller videre om hvordan det gikk til at Kurt så dagens lys.

– Jeg var på hurtigrutekaia i Trondheim for noen år siden, og oppdaget et veldig morsomt miljø der. Så begynte jeg å tenke på en karakter som jobbet der. Men ingen trenger å føle seg truffet. Kurt er ikke inspirert av en enkelt person, sier Loe til NTB.

Kurt blir forelsket

Loe legger ikke skjul på hva som har inspirert ham til å skrive «Kurt kurér».

– Det er Jules Vernes «Tsarens kurer». Da jeg så TV-serien som 13-åring, med Richard Chamberlain i hovedrollen, gjorde det et sterkt inntrykk. Kjenner man denne klassikeren, vil man finne veldig mye i min bok som er direkte referanser til denne herlige roadmovien av ei bok, sier Loe. Som kan røpe at det denne gangen vanker litt romantikk på Kurt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han blir forelsket ja, og det til gagns.

– Hvor moro har du det når du skriver om Kurt?

– Jeg har det veldig fint – med veldig høy takhøyde. Får jeg først en god Kurt-idé, så er det bare å forfølge den.

– Og er det slik at du som vanligvis framstår som en litt beskjeden, høflig og rolig mann tar ut helt andre sider når du skriver om Kurt?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, her kan jeg leke meg nokså fritt. Jeg har det moro og sensurerer meg overhodet ikke. Det kom en del reaksjoner etter «Kurtby». Det var ikke alle som likte den religiøse satiren. Jeg har hørt om folk som rev i stykker boka foran barna sine – og den ble også tatt ut av hyllene i enkelte skolebibliotek.

Loe mener hans nyeste bok ikke er litt mindre drøy.

– Dersom noen skulle la seg provosere denne gangen, så må det i så fall være nordlendingene, slår han fast.

Les også: - Mente hvert ord jeg sa

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røffe nordlendinger

Handlingen i den nye boka kan oppsummeres slik: Opprørslederen Hektor Hellføkk kjemper for å dele Norge i to, det vil si å løsrive den nordlige landsdelen fra den sørlige («To land, to folk!»).

Nordlendingene går berserk, for de har sett seg lei på å betale skatt til opera og kjønnsforskning. De har ødelagt veier og flyplasser. Jernbane, telefon- og internett er sprengt i fillebiter. I denne spente atmosfæren blir Kurt en nøkkelperson. Han må ta seg nordover med en viktig beskjed. Det står om landets videre skjebne.

– Jeg leker meg med stereotypiene. Så pass må nordlendingene tåle, sier forfatteren. Som har tatt seg friheten til å framstille nordlendinger som noen ganske så røffe og enfoldige sjeler.

– Men det går egentlig mest utover bergenserne, for nordlendingenes opprørsleder Hektor Hellføkk er egentlig fra Bergen. Det er han som oppildner dem, røper Loe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Du skriver både om krig og tortur her?

– Nja, men på en slags jovial måte, håper jeg. Jeg tror både barn og voksne forstår at dette ikke er alvor.

Loe er heller ikke helt sikker på om han skriver barnebøker.

– Ideelt sett leser en voksen boka sammen med barna. Så er det ikke alt ungene forstår, men da kan jo det være utgangspunktet for en samtale. Men jeg tenker ikke målgruppe når jeg skriver. Det ville begrenset meg veldig. Jeg tenker heller på hva jeg synes er morsomt selv.

På spørsmål om hvorfor han tror Kurt er blitt et så stort fenomen, det er laget både film og teaterstykke basert på bøkene, sier forfatteren:

– Kurt er noe for seg selv. Jeg tror det er så enkelt som det.

Forsidefoto: Gorm Kallestad / Scanpix.