Legendariske VM-vinnere fra 1954 var dopet

Vest Tysklands Helmut Rahn løfter armene i været etter å ha scoret på hjørnesparket fra Fritz Walter i VM-finalen mot Ungarn i 1954. Tyskland vant kampen, men en ny studie konkluderer med at lagets lege ga spillerne injeksjoner med doping før kampen. Opplysningen ble også framsatt i en TV-dokumentar i 2004. Foto: AP / Scanpix.
Vest Tysklands Helmut Rahn løfter armene i været etter å ha scoret på hjørnesparket fra Fritz Walter i VM-finalen mot Ungarn i 1954. Tyskland vant kampen, men en ny studie konkluderer med at lagets lege ga spillerne injeksjoner med doping før kampen. Opplysningen ble også framsatt i en TV-dokumentar i 2004. Foto: AP / Scanpix.

Tyskland vant sin aller første VM-tittel i fotball i Bern dette året etter å ha slått Ungarn 3-2 i finalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå viser det seg at spillerne fikk sprøytet inn det forbudte stoffet metamphetamine inn i kroppen.

I finalekampen tok ungarerne, anført av legenden Ferenc Puskas, ledelsen 2-0 etter bare åtte minutter, men tyskerne som var regnet som outsidere, slo tilbake.

Helmut Rahn ble det store spilleren på det tyske laget. Han scoret to av målene, inkludert vinnermålet i det 84. minutt.

Studien som ble offentliggjort mandag, mener å ha påvist at spillerne ble dopet, men de visste det ikke selv.

De trodde de fikk injisert vitamin C inn i kroppen. I stedet fikk de metamphetamine som ble gitt til de tyske soldatene under annen verdenskrig.

Det er universitetet i Leipzig som står bak studien, som støttes av Den tyske olympiske komiteen, og som skal offentliggjøres i sin helhet i 2012. Studien viser at doping ble brukt på høyeste nivå i vesttysk idrett så langt tilbake som i 1949.

Personvernpolicy