Gruve bruker ulovlig kjemikalie:- KLIF har gjort en jævlig dårlig jobb

Statens klima- og forurensingstilsyn (KLIF) har vedtatt at Sydvaranger gruve bruker en kjemikalie ulovlig. Bildet viser Frank Hugo Storelv og Marie Frogner fra miljøorganisasjonen Neptune som i sommer aksjonerte mot det ulovlige utslippet ved gruven. (Foto: Neptune Network)
Statens klima- og forurensingstilsyn (KLIF) har vedtatt at Sydvaranger gruve bruker en kjemikalie ulovlig. Bildet viser Frank Hugo Storelv og Marie Frogner fra miljøorganisasjonen Neptune som i sommer aksjonerte mot det ulovlige utslippet ved gruven. (Foto: Neptune Network)
Artikkelen fortsetter under annonsen

KLIF gir Sydvaranger Gruve to uker på å stanse bruken av ulovlig kjemikalie. – Vedtaket kommer syv måneder for sent, mener miljøorganisasjonen Neptune Network som nå vil koble inn Riksrevisjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

På 1900-tallet var AS Sydvaranger Gruve i Sør-Varanger kommune på grensa til Russland, Norges største gruveselskap til det ble nedlagt i 1996.

I 2006 ble eiendommen solgt til Oslo-rederiet Tschudi Shipping Company.

Sydvaranger Gruve AS ble etablert i 2007 for å rehabilitere gruve, jernbane og produksjonsanlegg samt starte produksjon av høyverdig jernmalmkonsentrat.

Sydvaranger Gruve AS er et norsk heleid datterselskap av selskapet Northern Iron Ltd., som er børsnotert i Australia og har Tschudi Shipping som majoritetseier.

Flokkuleringsmidler binder svært små partikler i vann sammen til større partikler slik at partiklene felles ut. Sydvaranger Gruve bruker store mengder ferskvann i produksjonen. Bruken av flokkuleringsmidler gjør at vannet kan resirkuleres.

Sydvaranger gruve har tillatelse til å deponere inntil 4 millioner tonn suspendert stoff (avgangsmasse) og inntil 35 tonn flokkuleringsmiddel i Bøkfjorden.

Kilder: KLIF , Sydvaranger Gruve AS og Wikipedia.

(ABC Nyheter): I mars begynte Sydvaranger gruve å bruke kjemikalien Magnafloc 1707 uten å ha tillatelse til det.

Allerede da meldte miljøorganisasjonen Neptune Network fra til Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) om den ulovlige bruken, og siden den gang har organisasjonen flere ganger stengt gruvedriften med diverse aksjoner.

Les også: Stenger gruve med miljøbil

Tirsdag kom vedtaket fra KLIF der de slår fast at Sydvaranger Gruve AS i Kirkenes har tatt i bruk et flokkuleringsmiddel, Magnafloc 1707 (tidligere kalt Magnafloc LT37), som ikke er omfattet av bedriftens tillatelse etter forurensningsloven.

Gruven må nå stanse bruken av dette kjemikaliet snarest mulig og gi KLIF dokumentasjon på at de har sluttet å bruke det innen to uker.

- Vi er selvfølgelig tilfreds med at KLIF syv måneder på overtid har fattet riktig vedtak, sier leder i Neptune Network, Frank Hugo Storelv, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er imidlertid svært kritisk til KLIFs håndtering av saken:

- Vi varslet allerede i mars om at de brukte en ulovlig kjemikalie, og vi stengte bedriften tre ganger med aksjoner. Da KLIF endelig kom på inspeksjon i juni oppdaget de at gruva brukte en kjemikalie som de ikke hadde tillatelse til. Men likevel ga de dem tre måneder på å dokumentere at det var ok å bruke den.

- I tillegg lar de bedriften få to uker utsettelse på dette og så bruker de en måned på å komme med sitt vedtak.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- KLIF har gjort en jævlig dårlig jobb, mener Storelv.

- Ikke nødvendigvis alvorlig for miljøet

Avdelingsdirektør i KLIF, Signe Nåmdal, ønsker ikke å kommentere kritikken fra Storelv.

Hun forklarer at KLIF i sommer slo fast at bruk av kjemikalien var brudd på Sydvaranger gruves tillatelse:

- De hadde et brudd på tillatelsen med tanke på at de ikke hadde testet og vurdert denne kjemikalien før de tok den i bruk. Så fikk de en frist til å fremlegge denne manglende dokumentasjonen – og den viser at kjemikalien er miljømessig dårligere enn den de har tillatelse til å bruke i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tillatelsen er basert på en spesifikk kjemikalie – og hvis de ønsker å ta i bruk en annen, så må den miljømessig være på lik linje eller bedre enn den opprinnelige. Men den som vi nå har konstatert ikke er tillatt i henhold til tillatelsen, er klassifisert som miljøskadelig opprinnelig.

- Vi har etter en samlet vurdering konkludert med at den er miljømessig et dårligere alternativ, sier Nåmdal.

Dette betyr imidlertid ikke at KLIF mener at Magnafloc 1707 er svært miljøskadelig:

- Det betyr ikke nødvendigvis at det er alvorlig for miljøet, det er mye som tyder på at det ikke ville ha medført alvorlig konsekvenser å bruke den, men vi har ikke fått vurdert det grundig nok, sier Nåmdal.

Les også: Gjør jern til gull i Kirkenes

- Vil redde sitt eget skinn

Dette er bare tull, ifølge Frank Hugo Storelv i Neptune Network. Han mener KLIF er klar over at dette er et svært miljøskadelig stoff:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Signe Nåmdal vet at halvparten av de stoffene som Magnafloc 1707 innholdet står på KLIFs verstingliste. Hvis hun sier noe annet er det for å redde sitt eget skinn, sier han til ABC Nyheter.

Heller ikke disse uttalelsene ønsker Nåmdal å kommentere. Hun sier at KLIF vil gjøre en grundigere vurdering av kjemikalien dersom Sydvaranger gruve velger å søke om tillatelse til å bruke den.

Les også: Freser mot gruveselskapet

Vil varsle Riksrevisjonen

Neptune Network vil nå koble inn Riksrevisjonen:

- Vi skal ta opp med Riksrevisjonen hvordan KLIF har latt bedriften få holde på uten å følge med, og hvordan en frivillig organisasjon må presse KLIF til å gjøre det de burde gjort på eget initiativ, sier Frank Hugo Storelv til ABC Nyheter.

- KLIF har gjort en forferdelig dårlig jobb – og bedriften har benyttet seg av dette til det fulle. Dette skal få konsekvenser, legger han til.

Sydvaranger gruve ønsker ikke å kommentere saken overfor ABC Nyheter. I en pressemelding sier bedriften at de midlertidig har sluttet å bruke Magnafloc 1707 i påvente av et møte med KLIF der de ønsker mer informasjon om hva som ligger bak direktoratets vedtak.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.