Skimming-dømte løslates

Skimming-dømte løslates
Skimming-dømte løslates

En fersk dom fra Høyesterett slår fast at det er fritt fram for å ta med seg skimmingutstyr til Norge. Alle utlendinger som er dømt for å ha med seg skimmingutstyr, slippes nå løs.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere vil kreve erstatning av staten, skriver Dagens Næringsliv.

Alle utlendinger som er fengslet for å ha tatt med seg såkalt skimmingutstyr inn i Norge for å stjele opplysninger om folks minibankkort, er løslatt med øyeblikkelig virkning.

Ikke straffbart

Med utgangspunkt i saken til en 26 år gammel rumener som ble tatt med skimmingutstyr i bilen på vei inn i Norge, slår Høyesterett fast at utlendinger ikke kan straffes for å ha tatt med slikt utstyr inn i landet.

– Dommen betyr at det per dags dato ikke er straffbart for en utenlandsk borger å ta med seg eller være i besittelse av skimmingutstyr i Norge, sier statsadvokat Geir Evanger ved Oslo statsadvokatembeter.

Les også: Storsvindel i 60 minibanker - hittil

Knut Kvalheim, daglig leder i Bankenes Standardiseringskontor, synes dommen er hårreisende.

– Jeg regner med at dette er en feil av de som har laget loven og at det blir rettet opp veldig fort. Det kan ikke være meningen at folk skal få komme inn her med utstyr som bare kan brukes til kriminell virksomhet, og reise rundt og gjøre det så lenge de ikke blir tatt i den faktiske produksjonen, sier han til NRK.

Brekkjern

Advokat Anders Brosveet i Advokatfirmaet Elden, som representerte rumeneren i Høyesterett, viser til at det ikke i prinsippet er straffbart å planlegge og forberede kriminelle handlinger.

– En narkoman som rusler rundt på Oslo vest med et brekkjern i sekken, gjør ikke noe ulovlig, sier han. Samtidig mener han at dommen ikke gjør det vanskelig å bekjempe skimming.

– For organiserte kriminelle grupper er det straffbart allerede når man gjør avtale om noe straffbart. Denne bestemmelsen vil etter min mening fange opp tilfellene der det er behov for å reagere allerede på forberedelsesstadiet, sier Brosveet til Dagens Næringsliv.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy