Første private romhavn

En kunstner har sett for seg hvordan Spaceport America vil se ut når den står ferdig. Foto: Scanpix/EPA.
En kunstner har sett for seg hvordan Spaceport America vil se ut når den står ferdig. Foto: Scanpix/EPA.

Verdens første kommersielle passasjerromskip er et skritt nærmere å lette, nå som milliardær og gründer Richard Branson har avduket en ny rullebane ved en romhavn i New Mexico.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag avholdt Branson og New Mexicos guvernør Bill Richardson en seremoni for å markere fullføringen av hovedrullebanen ved Spaceport America, nær byen Las Cruces, der Virgin Galactic-prosjektet holder til.


- Dette er begynnelsen på den andre romalderen, og vi er stolte av å ha støttet denne delen av historien, sa Branson. - Fra nå vil vi se kanskje daglige romferder, men også forskere og utforskere av nye muligheter bortenfor vår planet, sa han.

Buzz Aldrin, det andre mennesket på månen, sier til AFP at «Jeg er svært glad for at sivilister vil få anledning til å nå ut i rommet. Jeg vil gjerne være en av passasjerene på disse flygningene, selvsagt».

Les også: Testet kommersielt romskip (med video)

Romturister

SpaceShipTwo, et seksseters romfartøy som etter planen skal frakte betalende kunder ut i rommet tidlig i 2012, gjennomførte sin jomfruferd over ørkenen i California i mars.

Fredag fløy skipet, med det nye navnet VSS Enterprise, høyt over den 3,2 kilometer lange og 60 meter brede rullebanen sammen med moderskipet WhiteKnightTwo eller Eve.

Romskipet er 18 meter langt, og kabinen tilsvarer en Falcon 900-privatjet i størrelse. «Dette gir astronautene maksimal plass til å sveve i vektløs tilstand», ifølge selskapet.

Blant gjestene fredag var mennesker som allerede har betalt depositum og nå går og venter på den dagen de skal ut i rommet.

Forhåndsbetalt

Virgin begynte å ta imot depositum fra mennesker som ønsker å bli astronauter i 2005, og har nå samlet inn 50 millioner dollar fra mer enn 380 mennesker som er villige til å betale billettprisen på 200.000 dollar, sier Branson.

Virgin Galactic VSS Enterprise før første offisielle landing på Spaceport Americas rullebane. Foto: Scanpix/AFP.Virgin Galactic VSS Enterprise før første offisielle landing på Spaceport Americas rullebane. Foto: Scanpix/AFP.

- 200.000 dollar er mye penger, men jeg synes det er en rimelig pris for denne skjellsettende opplevelsen, sier entreprenøren Devek Handley (32) fra New Zealand.

Les også: Ferie i verdensrommet

Russiske Igor Kutsenko (36) leder et reklamebyrå, og sier han planlegger å reise til rommet med sin 57 år gamle mor og 59 år gamle far.

- Vi vil reise sammen så snart Virgin Galactic gjør slike romferder mulige. Det har vært min drøm hele livet, sier han, og legger til at han har betalt et depositum på kroner 150.000.

Ikke i bane

Når det tar av vil WK2 bære SpaceShipTwo til 15 kilometers høyde, før det slipper det mindre romskipet og lar det bruke rakettmotoren til å nå atomsfærens ytterste grenser.

En kunstner har sett for seg hovedterminalen i Spaceport America etter at det står ferdig. Foto: Scanpix/EPA. En kunstner har sett for seg hovedterminalen i Spaceport America etter at det står ferdig. Foto: Scanpix/EPA.

Når det har nådd det «suborbitale» rom vil skipets passasjerer kunne se jorden gjennom vinduer ved setene, eller spenne opp setebeltene og sveve i vektløs tilstand.

Les også: Vil bygge hotell i verdensrommet

Branson sier at selv om de første romferdene vil forbli suborbitale vil man «på sikt gå ut i bane. Og siden, en dag… håper vi å bygge et hotell i verdensrommet», la han til.

Virgins representanter vurderer også interkontinentale reiser på en brøkdel av tiden det i dag tar å reise fra USA til Australia.

Guvernør Richardson la til: «På omkring ti år vil vi trolig krysse kontinentene på rekordtid, som å reise til Russland på to timer eller mindre».

Tar med familien

Branson planlegger også å ta med mor og far til verdensrommet.

- Det er vel en av fordelene ved å eie et romskipsselskap, at jeg kan ta med meg familien på tur, sier han.

- Så min mor og far ber meg skynde meg, for de er i nittiårene allerede.

New Mexicos guvernør Bill Richardson (t.v.) og Sir Richard Branson (t.h.) mens Virgin Galactics WhiteKnightTwo med SpaceShipTwo flyr over dem. Foto: Scanpix/EPA.New Mexicos guvernør Bill Richardson (t.v.) og Sir Richard Branson (t.h.) mens Virgin Galactics WhiteKnightTwo med SpaceShipTwo flyr over dem. Foto: Scanpix/EPA.

Foreldrene hans «har svært lyst til å dra. Og selvsagt til det å være vektløs, med færre smerter å bekymre seg for. De kommer til å flyte rundt», la den britiske entreprenøren til.

Men sikkerheten kommer først, understreket han. «Vi kommer til å gjøre mange, mange, mange testflygninger de nærmeste 12-18 månedene før vi faktisk sender mennesker ut i rommet».

- Men vi nærmere oss nå sluttfasen til testprogrammet, og kan se lyset i enden av tunnelen nå, la han til.

Personvernpolicy