Får poser med kontanter

Afghanistans president Hamid Karzai bedyrer at det ikke er noe muffens med pengene fra Iran. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX.
Afghanistans president Hamid Karzai bedyrer at det ikke er noe muffens med pengene fra Iran. Foto: REUTERS / Ahmad Masood / SCANPIX.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Afghanistans president Hamid Karzai innrømmer mandag at hans stabssjef har mottatt «poser med kontanter» fra Iran.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han insisterer på at betalingene er gjennomskinnelige og en form for bistand fra et vennligsinnet land.


Kontante betalinger «gis av flere vennligsinnede land for å bistå presidentens kontor. Dette er etterrettelig», sa Karzai ved en pressekonferanse.

The New York Times meldte lørdag at Karzais stabssjef, Umar Daudzai, jevnlig mottar kontante utbetalinger fra Iran, USAs fiende og antakelig i ferd med å utvide sin innflytelse ved presidentpalasset i Kabul.

Karzai avviste bestemt rapportene om at utbetalingene skjer i hemmelighet.

- Dette er ikke noe skjult. Vi er takknemmelige for iransk hjelp i dette henseendet. USA gjør det samme. De gir kontanter til noen av våre kontorer, sier han.

På spørsmål om pengene blir overlevert i poser sa han: «Landet gir poser med kontanter, ja, ja, det gjør de. Det er det samme, la oss ikke gjøre dette til en sak».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Norske soldater har tatt 100 terrorbakmenn

11,4 millioner årlig

Han sa Iran har bistått hans regjering med opptil 700.000 euro (5,7 millioner kroner) én eller to ganger i året i offisiell bistand.

- Daudzai mottar pengene på min instruks, la han til.

The New York Times, med anonyme afghanske myndighetsrepresentanter som kilder, skriver at utbetalingene beløper seg til millioner av dollar og går til et hemmelig fond Daudzai og Karzai har brukt til å betale afghanske parlamentsmedlemmer, landsbyledere og til og med Taliban-kommandanter for å sikre deres lojalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er i bunn og grunn presidentens bestikkelsesfond, sier en vestlig diplomat til avisen.

- Daudzais oppdrag er å fremme iranske interesser.

Tusenvis av Pentagon-dokumenter som ble lekket i juli antyder at Iran finansierer Taliban, ni år etter at den amerikanskledede invasjonen av Afghanistan kastet Taliban fra makten. Irans president Mahmoud Ahmadinejad avviser anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Selvmordsangrep mot FN-kontor i Afghanistan

- Gode naboer

På spørsmål om hva iranske myndigheter ønsker i retur for utbetalingene sa Karzai sint at de ønsket gode forbindelser.

- De ønsker gode forbindelser i retur. Mange andre ting i retur, Afghanistan og Iran har et godt naboskap.

- Vi har også bedt om mange ting i retur i dette forholdet, så det er en forbindelse mellom naboer, og den vil fortsette, og vi vil fortsette å be om kontantstøtte fra Iran, sier han.

The New York Times meldte at både Daudzai og Karzai hadde takket nei til å svare på skriftlige spørsmål om sine forbindelser til Iran.

Den iranske ambassaden i Kabul avviste mandag reportasjen som «latterlig og fornærmende».

The Times siterer anonyme myndighetsrepresentanter som sier de iranske utbetalingene er ment å sikre lojaliteten til Daudzai, en tidligere ambassadør til Iran som gjennomgående taler for en anti-vestlig linje overfor Karzai. Han gir Karzai et daglig resymé om viktige hendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Osama bin Laden lokalisert i Pakistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plastpose

I august i fjor, da Karzai avrundet et besøk i Iran, brakte Irans ambassadør til Kabul, Feda Hussein Maliki, en plastikkpose fylt med eurosedler til presidentflyet og ga den til Daudzai, heter det i reportasjen.

- Dette er de iranske pengene, sier en afghansk myndighetsrepresentant til avisen. - Mange av oss la merke til dette.

Iran deltok i forrige uke for første gang i internasjonale samtaler om Afghanistans fremtid i Roma, og sa landet kunne hjelpe til med å stabilisere Afghanistan med amerikansk hjelp.

Mohammad Ali Qanezadeh, direktøren ved Asia-avdelingen til det iranske utenriksdepartementet, sier Teheran bruker flere hundre millioner dollar på utdanning og gjenoppbygging i Afghanistan.

Den øverste amerikanske utsendingen til Afghanistan og Pakistan, Richard Holbrooke, sa forrige uke at Iran «har en rolle» å spille i Afghanistan, og ønsket den islamske republikkens deltakelse i Roma-samtalene velkommen.

Les også: Nato vil tilrettelegge for Taliban-kontakt