Skokaster slo til igjen

En motstander av Irak-krigen kastet et par sko mot Australias tidligere statsminister John Howard på direktesendt fjernsyn mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aksjonen minnet om protesten der en irakisk journalist kastet sko mot USAs daværende president George W. Bush under en pressekonferanse i 2008.


Demonstranten reiste seg og kastet de to skoene, som bommet på Howard, mens han ropte slagord under en stormfull utgave av kringkasteren ABCs debattprogram.

Se skokastingen her

- Dette er for de døde i Irak, ropte demonstranten, før han raskt ble ført vekk. En kvinne i studio ropte: «Du har blod på hendene», før hun forlot studio.

Les også: Kastet sko på skokasteren

Tok det med ro

Howard smilte og virket upåvirket av opptrinnet, som kom etter et overraskende spørsmål i opptak fra «den australske talibaneren» David Hicks, en tidligere Guantanamo-fange, under en serie harde spørsmål om Howards tid ved makten.

- Det er i orden, ikke bekymre deg. Glem det, glem det. Slapp av, sa han til verten Tony Jones.

Den konservative Howard, hvis 11 år lange regjeringstid tok slutt i 2007, sendte australske styrker til støtte for den amerikanskledede invasjonen av Irak. Han var en sterk støttespiller til daværende president Bush.

Les også: Skokaster dømt til tre års fengsel

Sko-truet tidligere

I november i fjor kastet en demonstrant en sko på Howard under en tale ved Cambridgeuniversitetet i Storbritannia. I 2008 kastet en irakisk journalist sko mot Bush under en pressekonferanse i Baghdad, og ble siden fengslet i ni måneder.

Hicks, som på samme måte som Howard nylig har utgitt sine memoarer, ba den tidligere lederen forklare sin støtte til det amerikanske militære systemet som holdt ham fengslet uten dom.

Howard ble også utfordret på sin strenge innvandringspolitikk og om hvorfor han ikke ba om unnskyldning for «den stjålne generasjonen» av aboriginerbarn som ble tatt fra sine familier for å assimileres i den angelsaksiske kulturen.

- Og alt du sitter igjen med var noen stinkende joggesko, sa Jones da programmet nærmet seg slutten.

Les også: Irak jubler for denne skoen


Personvernpolicy