Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad har kontaktet svenske myndigheter:

Ber om Therese-info

Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad ba for flere måneder siden om et informasjonsmøte med de svenske utrederne i Therese-saken. Først nå vil svenskene svare på henvendelsen. Arkivfoto: Scanpix
Førstestatsadvokat Lasse Qvigstad ba for flere måneder siden om et informasjonsmøte med de svenske utrederne i Therese-saken. Først nå vil svenskene svare på henvendelsen. Arkivfoto: Scanpix

- Vi har bedt om et møte, bekrefter førstestatsadvokat Lasse Qvigstad. Svenskene håper å konkludere i Therese-saken før jul.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): For en måned siden gjenåpnet svenske myndigheter saken om drapet på den norske jenta Therese Johannessen. Nå vurderer påtalemyndighetene om bevisene som førte til dommen mot Sture Bergwall (da under navnet Thomas Quick) fortsatt holder mål, eller om han nå formelt skal frikjennes.

- Denne saken er høyt prioritert. Jeg håper å konkludere før jul, sier Olle Sohlberg, som har ansvar for en ny vurdering av Therese-saken i Sverige, til ABC Nyheter.

Mandag fikk han oversendt alle sakens papirer og han har akkurat startet arbeidet med å sortere innholdet i to kartonger med dokumentasjon knyttet til det antatte drapet på 9-årige Therese, som forsvant fra Fjell utenfor Drammen i 1988.

- Vi har bedt om møte

Tidligere er Bergwall allerede frikjent for ett av de åtte drapene han ble dømt for å ha begått.

At han også fikk gjenopptatt Therese-saken, blir av mange vurdert som en ny frikjennelse - for da hadde bevisene i flere måneder vært oppe til doms hos statsadvokat Björn Ericson, som leder den svenske versjonen av «Spesialenheten for politisaker».

Les også: Therese-saken åpnes igjen

Allerede under Ericsons arbeide tok den norske førstestatsadvokaten Lasse Qvigstad kontakt med svenskene.

- Vi har bedt om et møte med svenske påtalemyndigheter for å bli orientert og oppdatert om status i denne saken, bekrefter Qvigstad overfor ABC Nyheter.

Mens Ericson utredet saken møttes ikke norsk og svensk politi, og ønsket om et møte er derfor videresendt til den nye aktor i saken, Olle Sohlberg.

- Jeg vil ta kontakt med Lasse Qvigstad, sier han nå til ABC Nyheter.

Mannen som var aktor da Sture Bergwall ble dømt for drapet på Therese Johannessen, Christer van der Kwast, har selv klaget på at saken ble gjenåpnet.

I sin skriftlige klage til Riksåklagaren kritiserte van der Kwast blant annet at Ericson ikke hadde besvart norske henvendelser og heller ikke besøkt gjerningstedene i Norge. Ericson har ikke besvart en henvendelse fra ABC Nyheter om dette.

- Vi oversendte alt det materiale vi hadde den gang, sier den norske førstestatsadvokaten som dermed også sier at norsk politi ikke har ny informasjon å komme med i saken.

- Men den gangen konkluderte også den norske riksadvokaten med at bevisene var sterke nok til å reise sak i Norge, men den ble altså oversendt til svenske myndigheter, sier Qvigstad.

Uoppklart drap

Hvis svenskenes nye aktor Olle Sohlberg nå konkluderer med at bevisene - som består av indisier og Bergwalls egen tilståelse, men ingen vitner eller fysiske bevis - ikke holder, vil Sture Bergwall bli frikjent for drapet på Therese Johannessen.

- Hvis han frikjennes står vi med et uoppklart drap i Norge. Men hva som da skal skje etterforskningsmessig må vi ta stilling til da, sier Qvigstad.

For to år siden trakk Sture Bergwall (60) alle sine tilståelser og det ble satt i gang nye undersøkelser av alle drapssakene. Både svensk påtalemyndighet og Bergwalls advokater har drevet parallelle prosesser som så langt har ført til én formell frikjennelse og én gjenåpnet sak.

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Les også: Frifinnes for drap

Bergwall sier at hans egne tilståelser i perioden fra 1993 ble drevet fram av sterk pillerus og påvirkning fra terapeutenes særegene behandlingsformer. Alle innrømmelsene kom etter at han ble sperret inne på Säter psykiatriske institusjon i 1990 etter et grovt bankran.

Thereses mor, Inger-Lise Johannessen, har tidligere sagt til ABC Nyheter at hun håper Bergwall frikjennes slik at jakten på datterens morder kan bli gjenopptatt i Norge. Hun har aldri trodd den korrekte gjerningsmann var tatt.

Les også: - Therese-saken må tas opp igjen

I forrige uke var Bergwall tilbake i retten. Da gikk hans klage på den rettspsykiatriske vurderingen av ham som «farlig» for åpne dører. Det skal være unikt at en slik prosess fører i full offentlighet.

Bergwalls behandlende lege, Erik Kall, hadde motsatt seg å diskutere pasienten i full offentlighet, men måtte foran 15-20 tilhørere, deriblant medlemmer av Bergwalls familie, forklare hvorfor 60-åringen fortsatt skal være en fare for omgivelsene hvis han slipper ut etter 20 års behandling ved Säter.

Om to uker er det ventet en avgjørelse i den saken. Et sannsynlig utfall er at Bergwall får innvilget sitt ønske om at en ekstern psykiater vurderer hans tilstand. Det vil være første gang på 20 år at en slik eventuell vurdering skjer uavhengig av psykiaterne ved Säter.

Les også:

Skapte rettshistorie

Personvernpolicy