Har passert 202 millioner kroner

Generalsekretær Elisabeth Rasmusson (t.v.) i Flyktninghjelpen og aksjonsleder Christine Svanæs i NRK under søndagens TV-aksjon. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Generalsekretær Elisabeth Rasmusson (t.v.) i Flyktninghjelpen og aksjonsleder Christine Svanæs i NRK under søndagens TV-aksjon. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved sendeslutt hadde NRKs TV-aksjon samlet inn over 202 millioner til Flyktninghjelpen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om NRKs TV-aksjoner

* NRKs landsomfattende TV-aksjon er arrangert hver høst siden 1974.

* Flyktningerådet (nå Flyktninghjelpen) var først ut og er også formål for årets aksjon. TV-aksjonen har gått til flyktningarbeid hele fire ganger tidligere: 1974, 1979, 1988 og 1998.

* I 2006 gikk pengene til Leger uten grenser som fikk inn 206 millioner kroner.

* I 2007 ble det 238 millioner til Sammen for barn, et samarbeid mellom UNICEF, Norges Idrettsforbund og Right To Play. Dette er det største beløpet i aksjonens historie.

* I 2008, midt under finanskrisen, ble det samlet inn 192 millioner kroner til Blå Kors.

* I fjor tangerte CARE beløpet som ble samlet inn til Blå Kors: 192 millioner kroner. CARE er en av verdens største hjelpeorganisasjoner og jobber spesielt mot jenter og kvinner.

* Neste års aksjon er tildelt Norsk Folkehjelp. Under slagordet «Fra frykt til trygghet» skal de samle inn penger til rydding av miner og klasevåpen. (Kilde: NRK) (©NTB)

Det er rekord for Flyktninghjelpen som har hatt aksjonen fem ganger.

- Jeg er nesten i sjokk, sier generalsekretær Elisabeth Rasmusson.

- Jeg hadde ikke trodd at vi skulle komme opp til et slikt beløp. Og fortsatt vil penger til å hjelpe flyktninger over hele verden strømme inn utover uken, sier Rasmusson.

Ved midnatt har beøpet steget til 202,4 millioner.

Utenriksministeren var full av lovord om årets mottakere og den jobben de gjør for flyktninger i hele verden.

Les også: Falske bøssebærere prøver seg

– Mange ute kjenner Flyktninghjelpen bedre enn i Norge, og de er høyt verdsatt i FN-systemet fordi de ikke kommer med store ord, men med store handlinger.

100.000 bøsser

Fire timer tidligere ble aksjonen offisielt dratt i gang av Haddy N'jie og Dan Børge Akerø som loser TV-seere, artister, kjendiser, politikere og andre gjennom en annerledes TV-kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til sammen skulle 100.000 bøssebærere ut og banke på over 2 millioner dører, så alle nordmenn skulle få mulighet til å bidra til innsamlingen.

– Aksjonen er grundig forberedt, men spenning og nervøsitet er knapt til å unngå når jeg tenker på alt de har gjort for oss, de mange som har vært involvert i forberedelsene, fra 7.000 frivillige i kommunene, speideren og fagbevegelsen til skoler og bedrifter av alle slag, sa Rasmusson til NTB da aksjonen startet.

Hun bekrefter at henvendelsene strømmet på gjennom helgen fra frivillige som ønsket å gjøre en innsats for Flyktninghjelpen og deres innsats for mennesker på flukt fra krig, konflikter og naturkatastrofer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye logistikk

Ett av elementene Rasmusson trekker fram er den såkalte næringslivsstafetten. Den ble startet av DnB NOR, som oppfordret andre banker og bedrifter i alle bransjer til å gi. Det gjelder også langt mindre virksomheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Supermarkeder har stilt opp, og restauranter har dratt i gang konseptet «Tips med gaffel», der tips de mottar gis videre til TV-aksjonen, forteller Rasmusson. Verken Rasmusson eller aksjonsleder Christine Svanæs vil sette noe konkret pengemål.

Mat, husly, skole og juss

Flyktninghjelpens sjef har klart for seg hva de innsamlede pengene vil bli brukt til. De skal sette Flyktninghjelpen i stand til å hjelpe flere av de 43 millioner mennesker som i dag er på flukt fra krig og konflikt.

Blant sju prosjekter organisasjonen har blinket er verdens største flyktningleir i Kenya, der 260.000 somaliske flyktninger allerede befinner seg og 6.000 nye kommer hver måned. Skoleprosjekter i Gaza er et annet prosjekt, og rettshjelp til blant andre flomrammede i Pakistan et tredje.

– Mange pakistanere har mistet husene sine og er nå usikre på om de får jord og tomt tilbake, forteller Rasmusson, som nylig har vært i de flomrammede områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I tillegg er det i første rekke å kunne dekke de mest grunnleggende behovene – husly, mat og utdanning, som er Flyktninghjelpens ambisjon, sier Rasmusson.

Får fasit til uken

Hvor mye bøssebærerne greier å samle inn, vil hun få vite i løpet av maratonsendingen på NRK søndag kveld.

Men den endelige totalen, inkludert bidragene fra næringsliv, selskaper og organisasjoner, blir ikke klar før en av de nærmeste dagene. (©NTB)