Fikk hånden kappet av for tyveri

En 32 år gammel iransk mann fikk en hånd kappet av som straff for tyveri. Foto: google Maps/Colourbox
En 32 år gammel iransk mann fikk en hånd kappet av som straff for tyveri. Foto: google Maps/Colourbox

En 32 år gammel iransk mann fikk hånden kappet av som straff for tyveri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Iranske myndigheter ville statuere et eksempel og kappet hånden av en mann foran medfanger som var tvunget til å bevitne hendelsen, meldte den statlige radioen i landet søndag.

Dette skal ha skjedd i byen Yazd som ligger cirka 64 mil sørøst for hovedstaden Teheran.

Gjenoppretter omstridte metoder

Dette er et mulig skritt om at myndighetene i landet ønsker å gjenopprette disse omstridte straffemetodene ved å gå ut offentlig med hva som skjer med innbyggerne i landet dersom de begår forbrytelser.

Den 32 år gamle mannen som fikk hånden kappet av var siktet for tyveri, men skal også ha begått andre forbrytelser.

Det å kutte av lemmer på innbyggere som er dømt i det iranske rettsvesenet, kommer av strenge tolkninger av sharia i det islamske rettssystemet. Denne typen avstraffelser skal likevel ha vært sjelden kost i Iran de siste årene, men bruk av amputasjon av kroppsdel som straff har vært anvendt to ganger i landet bare den siste uken.

For en uke siden beordret en dommer en tilsvarende straff for en mann som var siktet for å ha stjålet varer fra en butikk som selger søtsaker.

Amputasjon med klagerett

Paradoksalt nok har begge de dømte, som nå altså har en hånd mindre hver, anledning til å klage på dommen, skriver The Guardian.

Det fremkommer ingen detaljer om hvordan selve amputasjonen skal ha funnet sted. Rapportene om tilsvarende straffemetoder i Iran har foregått opp gjennom årene har vært motstridende. I 1980 skal amputasjoner har vært gjort uten noen form for medisinsk tilsyn, mens en fersk reportasje i et iransk magasin skal ha skrevet at denne typen amputasjoner i dag foretas av anestesilege.

Straffen har vært en del av den strenge straffeloven Iran innførte 1980, året etter at landets geistlige ledere kom til makten.

Ved å rapportere om straffemetodene på statlig radio indikerer myndighetene at de har fått godkjenning fra landets øverste ledere. Det har imidlertid ikke kommet noen offisielle uttalelser fra styresmaktenes side om de ønsker å gjenoppta hyppigere bruk av denne typen straffemetoder.

- Skader Irans omdømme

Kritikere av metodene understreker på sin side at amputasjoner og henrettelser i det offentlige rom har skadet Irans omdømme og reflekterer den islamske lovgivningen på en særdeles dårlig måte.


Vis større kart

Personvernpolicy