– Haiti klarer å begrense kolerautbrudd

En liten kolerasmittet gutt som er innlagt på sykehus i nærheten av Saint Marc i Haiti. Foto: Reuters/Scanpix
En liten kolerasmittet gutt som er innlagt på sykehus i nærheten av Saint Marc i Haiti. Foto: Reuters/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene har for øyeblikket klart å begrense omfanget av kolerautbruddet i Haiti, ifølge landets utenriksminister. Men over 250 mennesker har allerede mistet livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utbruddet av den dødelige sykdommen er begrenset til et klart definert område i regionen Artibonite nord i landet og deler av det sentrale Haiti, forklarer utenriksminister Marie Michele Rey.

– Jeg føler meg trygg, fordi opplysningene jeg har fått, gir meg grunn til det, sier hun.

253 mennesker har nå mistet livet i epidemien, mens 3.015 tilfeller er registrert, opplyste generaldirektør Gabriel Thimote i Haitis helsedepartement søndag.

Det betyr at både færre dødsfall og færre nye tilfeller ble registrert det siste døgnet sammenlignet med de foregående 24 timene, noe som kan bety at epidemien er på retur.

Tilfeller i hovedstaden

Myndighetene frykter at koleraepidemien skal spre seg til leirene i hovedstaden Port-au-Prince. Der bor 1,3 millioner ofre for katastrofejordskjelvet i januar under svært kummerlige forhold i primitive leirer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har allerede bekreftet fem tilfeller av kolera i Port-au-Prince, men disse menneskene kom alle reisende til byen fra Artibonite-regionen.

Kolerautbruddet kommer mens landet fortsatt er helt på knærne etter det voldsomme jordskjelvet som tok livet av nærmere 300.000 mennesker og etterlot 1,3 millioner husløse.

Aggressiv variant

Både FN og andre hjelpeorganisasjoner setter inn det de har for å bekjempe den dødelige sykdommen. 300.000 doser antibiotika og 10.000 bokser med tabletter til å rense vann er i all hast sendt til Haiti for å forsøke å hindre at flere mennesker dør.

Canada har tilbudt et militært feltsykehus, og USA vil bidra med store telt til å behandle pasienter på stedet.

Canada, som selv har mange innvandrere fra Haiti, har også tilbudt 1 million canadiske dollar til å bekjempe epidemien.

Kolera, som skyldes en bakterie som fører til farlig diaré og dehydrering, har ikke vært påvist i Haiti på over hundre år.

Landets helseminister Alex Larsen sier at det er den mest aggressive varianten av kolera som nå sprer seg. (©NTB)