– Norske soldater har tatt 100 terrorbakmenn

- Jeg vil jeg tro at vi har bidratt til pågripelse av så mange som hundre slike kjeltringer, sier oberstløytnant. Foto: Forsvaret/Scanpix
- Jeg vil jeg tro at vi har bidratt til pågripelse av så mange som hundre slike kjeltringer, sier oberstløytnant. Foto: Forsvaret/Scanpix

Norske spesialsoldater har sammen med afghanske soldater som de selv har trent, arrestert rundt 100 terrorbakmenn i Afghanistan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kommer fram i et intervju som Adresseavisen har gjort med sjefen for Forsvarets Spesialkommando (FSK), oberstløytnant Joar Eidheim.

– Hvis jeg skal tippe, vil jeg tro at vi har bidratt til pågripelse av så mange som hundre slike kjeltringer, sier Eidheim.

Avverget terror

De norske spesialstyrkene trente den afghanske spesialpolitigruppen Crisis Response Unit TF24 i Kabul fra 2007 til 2009. Etter ett og et halvt års opplæring ble styrken ifølge Eidheim et svært effektivt våpen mot selvmordsbombere og terrornettverkene som står bak.

De innhentet informasjon om mistenkte, gjorde åstedsgranskninger og gjennomførte forhør. De kartla mistenkelige personer og nettverket deres.

Sammen med sin afghanske avdeling har FSK fått æren for å ha avverget omfattende terroraksjoner i Kabul, beslaglagt store mengder eksplosiver og pågrepet nøkkelpersoner i nettverket rundt Taliban og al-Qaida.

Ukjent skjebne

Forsvarets ledelse kan imidlertid ikke si noe om hvordan det er gått med de pågrepne. Mange av dem kan ha blitt kjøpt ut, eller løslatt av andre grunner.

– Dette er et rent afghansk anliggende. Norge har ikke anledning til å kreve innsyn i afghanske rettsprosesser og er ikke kjent med hvordan det er gått med dem som ble anholdt, skriver pressetalskvinne og major Heidi Kristin Langvik-Hansen i kommunikasjonsenheten i Forsvarsdepartementet i en e-post til Aftenposten.

Ifølge Eidheim går trenden i retning direkte aksjoner mot personer som har en arrestordre mot seg etter en rettslig kjennelse.

Dreper i selvforsvar

Eidheim benekter at noen av personene FSK har aksjonert mot er blitt tatt ut ved at soldatene har drept dem.

– Nei, vi driver ikke med likvideringer. Hensynet til bevisførsel er like viktig i Afghanistan som hjemme. Skyter vi uten å ha blitt møtt med våpen, er det mord, sier han.

Det betyr ikke at spesialstyrkene ikke har tatt liv:

– Jeg sier ikke det. Vi har tatt liv, men ikke som et ledd i offensive operasjoner. Det har kun skjedd når vi er blitt angrepet, som en siste løsning for å redde ut våre egne soldater, sier han.

Dette er første gang en norsk spesialsoldat åpent står fram og forteller om tjenesten i FSK. Nesten ingenting er tidligere offentliggjort om virksomheten til spesialsoldatene.

FSK har vært i Afghanistan siden 2001, og på det meste har 150 spesialsoldater vært i aksjon.

Personvernpolicy