– Viser krigens sanne ansikt

– Viser krigens sanne ansikt
– Viser krigens sanne ansikt

De 400.000 sidene med hemmelige dokumenter som WikiLeaks har offentliggjort, viser krigens sanne ansikt, sier nettsidens grunnlegger Julian Assange.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta Wikileaks:

* Nettsted opprettet for å beskytte kilder, varslere, journalister og aktivister som ønsker å lekke omstridte dokumenter uten selv å bli kjent.

* Grunnlagt i 2006 av den australske journalisten og tidligere hackeren Julian Assange.

* Finansieres av brukerne og av private donorer.

* I april 2010 publiserte WikiLeaks et videoopptak av et angrep med et amerikansk kamphelikopter i Bagdad i Irak i 2007. Et titall sivile personer ble skutt og drept i angrepet, deriblant to ansatte i nyhetsbyrået Reuters.

* I juli offentliggjorde nettstedet 76.000 hemmelige dokumenter fra det amerikanske militæret om krigen i Afghanistan.

* 22. oktober ble 400.000 sider med klassifiserte dokumenter om krigen i Irak lagt ut.

(Kilde: Reuters, AFP, TT)

Sammen med flere medarbeidere holdt Assange en pressekonferanse i London lørdag der de orienterte både om innholdet i de lekkede dokumentene og om hvorfor WikiLeaks velger å offentliggjøre dem.

– Vi håper å motvirke en del av angrepene på sannhetene som har pågått før krigen, under krigen og som har fortsatt etter at krigen formelt ble erklært slutt, sa Assange.

Pentagon, NATO og flere andre aktører har kritisert offentliggjøringen av dokumentene og sier at den blant annet vil sette livet til soldater og sivile irakere i fare.

Les også: - Ordre om å overse overgrep i Irak

– Setter ikke liv i fare

WikiLeaks-talsmann Kristinn Hrafnsson forsvarte publiseringen og viste til erfaringer fra tidligere i år da nettstedet offentliggjorde 70.000 dokumenter om Afghanistan-krigen.

Ifølge Hrafnsson finnes det ingen dokumenterte påstander om at den lekkasjen har fått konsekvenser for verken NATO- og ISAF-soldater eller bistandsarbeidere i Afghanistan.

Han understreket også at deler av informasjonen som finnes i Irak-dokumentene har blitt redigert bort.

– Vi er overbevist om at dokumentene i sin nåværende form ikke inneholder informasjon som er skadelig for noen enkeltpersoner.

Les også: 15.000 flere sivile derpt i Irak enn tidligere kjent

Mer om Afghanistan-krigen

Julian Assange forklarte at dokumentene viser at tallet på drepte sivile irakere må oppjusteres.

Ifølge dokumentene har det amerikanske militæret loggført 109.000 tilfeller av brå død i Irak i perioden 2004 til 2009. 66.000 av disse var sivile.

Det er 15.000 flere enn man tidligere har antatt.

På lørdagens pressekonferanse opplyste Kristinn Hrafnsson også at WikiLeaks snart vil offentliggjøre ytterligere 15.000 sider om krigen i Afghanistan.

Nettstedet publiserte i sommer 77.000 sider hemmeligstemplede dokumenter om Afghanistan-krigen.

Personvernpolicy