Kolera-epidemi i Haiti sprer seg

Syke haitiere venter på å få behandling for kolera på et sykehus i Saint Marc. Foto: REUTERS / St-Felix Evens / SCANPIX
Syke haitiere venter på å få behandling for kolera på et sykehus i Saint Marc. Foto: REUTERS / St-Felix Evens / SCANPIX

Helseeksperter frykter at den dødelige koleraepidemien i Haiti kommer til å spre seg og bli mye alvorligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både FN og andre hjelpeorganisasjoner setter inn det de har for å bekjempe den dødelige sykdommen som på kort tid har tatt livet av nærmere 200 mennesker og gjort 2.000 syke i det jordskjelvherjede landet.

300.000 doser antibiotika og 10.000 bokser med tabletter til å rense vann er i all hast sendt til Haiti for å forsøke å hindre at flere mennesker dør.

Kolera, som skyldes en bakterie som fører til farlig diaré og dehydrering, har ikke opptrådt i Haiti på over hundre år.

– Vi venter at dette blir større. Det må vi vente, og vi må ha en respons, sier Jon Andrus i Den panamerikanske helseorganisasjonen PAHO.

Les også: Aggresiv koleravariant i Haiti

Sprer seg fort

Han viser til at kolera sprer seg særlig lett i befolkninger som ikke har immunitet. Og det har de ingen har hatt sykdommen på 100 år.

Ekspertene er forskrekket over hvor fort utbruddet har spredt seg og at pasienter er døde nesten uten symptomer på mindre enn 48 timer.

Haitis helseminister Alex Larsen sier at det er den mest aggressive varianten av kolera som nå sprer seg i Haiti. Han sier det er Verdens helseorganisasjon WHO som opplyser dette.

– Dette er en sanitær krise. Dette er en ny forbannelse for et land som ikke har opplevd utbrudd av denne sykdommen før, sier helseministeren.

Land på knærne

Utbruddet kommer mens landet fortsatt er helt på knærne etter det voldsomme jordskjelvet i januar som tok livet av nærmere 300.000 mennesker og etterlot 1,2 millioner husløse.

Utbruddet har spredt seg raskt i områdene rundt 80 kilometer nord for Port-au-Prince, men har ennå ikke vist seg i de enorme teltleirene for husløse i hovedstaden.

Men helseeksperter frykter at sykdommen kan spre seg svært raskt i de overfylte og overbefolkede teltleirene der de sanitære forholdene er elendige og det mangler adekvat helsetilbud.

Skrekkscene

En hjelpearbeider som besøkte sykehuset i Saint Marc der de fleste tilfellene er, beskriver en skrekkscene.

– Gårdsplassen er fylt av mennesker som får intravenøs føde. Det har nettopp regnet, og det ligger folk på bakken på gjennomvåte lakener, i sine egne ekskrementer, skriver David Darg fra den amerikanske organisasjonen Operation Blessing International. Han sier at folk i området tigger om rent vann.

Området langs kysten nord for hovedstaden regnes som er av de mer fruktbare områdene i landet. Flere titusener mennesker som mistet sine hjem i jordskjelvet søkte tilflukt der etter katastrofen i januar.

(©NTB)

Personvernpolicy