Fransk pensjonsreform vedtatt i senatet

På tross av enorme protester ble den franske pensjonsreformen vedtatt i senatet fredag. (Foto: Scanpix)
På tross av enorme protester ble den franske pensjonsreformen vedtatt i senatet fredag. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Senatet i Frankrike har vedtatt president Nicolas Sarkozys omstridte pensjonsreform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

* President Nicolas Sarkozy har satt oktober som tidsfrist for å få vedtatt pensjonsreformen, som skal heve pensjonsalderen fra 60 til 62 år innen 2018 og forlenge opptjeningstiden for full pensjon.

* Reformen er ment å fjerne underskuddet på pensjonssystemet, som ifølge beregninger vil komme opp i 100 milliarder euro i 2050.

* Meningsmålinger viser at et flertall har forståelse for behovet for reformer, men de fagorganiserte og opposisjonen har lovet kamp mot det de anser som en urettferdig reform.

* Senatet i Frankrikes nasjonalforsamling godkjente fredag kveld reformen med 177 mot 153 stemmer. Den må nå godkjennes av en parlamentarisk komité og vedtas på nytt i underhuset og senatet i fellesskap før den kan tre i kraft.

(Kilde: NTB)

Reformen innebærer at pensjonsalderen skal heves fra 60 til 62 år. Alderen for å få full pensjonsopptjening økes samtidig fra 65 til 67 år.

Pensjonsreformen må godkjennes av en parlamentarisk komité og vedtas på nytt i underhuset og senatet i fellesskap før den kan tre i kraft, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

I senatet ble reformen vedtatt med 177 mot 153 stemmer, og avstemningen kom i stand etter at regjeringen brukte en spesiell forordning for å sette fortgang i prosessen.

Lover fortsatt kamp

Franske fagforbund har arrangert store demonstrasjoner og protestaksjoner mot reformen, og politiet har gått hardt til verks for å bryte streiken og blokaden som har ført til bensinmangel. Likevel har fagforbundene lovet at kampen skal fortsette.

Tre personer skal ha blitt skadd da politiet brøt opp en ring av streikevakter ved Grandpuit-raffineriet utenfor Paris fredag. Samtidig utstedte myndighetene en såkalt rekvisisjon som betyr at ansatte som nekter å gå tilbake til arbeidet, risikerer å bli straffeforfulgt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sarkozy sørget for å få fortgang i lovprosessen i håp om at det vil føre til at streikene og demonstrasjonene avtar når vedtaket er på plass. Allerede neste uke kan den nye loven settes ut i livet.

Les også: Fransk fagbevegelse gir seg ikke

Nye aksjonsdager

Til tross for senatsvedtaket fredag kveld har landets seks mektigste fagforbund ingen planer om å bøye av. I løpet av de ti neste dagene er det duket for ytterligere to dager med aksjoner, 26. oktober og 6. november.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Protestene stanser ikke. Vi har bare ulike meninger om hvordan vi skal fortsette, sier Jean-Claude Mailly, lederen for en av de mest radikale forbundene Force Ouvriere til radiokanalen RMC.

Sammen med andre forbundsledere har han fortsatt tro på at det er mulig å tvinge regjeringen til retrett på samme måte som for 15 år siden.

Sarkozy fastholder imidlertid at det er helt nødvendig med en høyere pensjonsalder hvis Frankrike ikke skal havne i en situasjon der budsjettunderskuddet og utenlandsgjelden kommer ut av kontroll. Også økonomer advarer mot å tro at Frankrike kan klare seg uten kutt:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis franskmennene ikke er forsiktige, vil de snart slutte seg til PIIGS-landene (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania), sier professor Anthony Sabino ved St. John's University i New York til Reuters.

Les også: Rammes hardt av streiken - støtter den likevel

Stengte bensinstasjoner

Den folkelige motstanden mot pensjonsreformen er likevel stor, og i en meningsmåling for TV-kanalen Canal Plus sier 69 prosent av de spurte at de støtter streikene.

Når det gjelder den ti dager lange blokaden av landets tolv oljeraffinerier, er imidlertid folk mer skeptiske. 52 prosent sier de er imot, noe som trolig skyldes at mange er rammet av bensinmangelen som blokaden har utløst. En av fem bensinstasjoner måtte fredag holde stengt på grunn av mangel på forsyninger.

Denne helgen begynner høstferien i Frankrike, dermed vil det for mange være ekstra viktig å få fylt opp tankene sine. (©NTB)

Les også: Joly radbrekker Sarkozys pensjonsreform