Nekter å gi etter for presset

Protestene mot president Nicholas Sarkozys upopulære pensjonsreform fortsatte tirsdag. - Reformen er viktig og Frankrike vil gå videre med den akkurat som Tyskland gjorde, sier Sarkozy.

Franske skolelever blokkerte tirsdag trafikken på Place de la Republique i Paris. Foto: Scanpix/AFP PHOTO
Franske skolelever blokkerte tirsdag trafikken på Place de la Republique i Paris. Foto: Scanpix/AFP PHOTO
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag gikk protestene i Frankrike inn i sin sjette dag. De nasjonale streikene og demonstrasjonene skjer i protest mot president Nicholas Sarkozys svært så omstridte (og upopulære) pensjonsreform.

Forslaget innebærer å øke pensjonsalderen fra 60 til 62 år. Grensen for full pensjon økes fra 65 til 67 år.

Rundt en halv million mennesker deltok i demonstrasjonene tirsdag. Flyplassansatte, bussjåfører og lokførere, lærere, postansatte og lastebilsjåfører demonstrerte tirsdag sammen med ansatte på Frankrikes oljeraffinerier og andre.

Ukjente gjerningsmenn satte fyr på skolen Val d'Huisne i byen Le Mans vest i Frankrike etter at elever ved skolen hadde gjennomført en protest mot pensjonsreformen. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / SCANPIXUkjente gjerningsmenn satte fyr på skolen Val d'Huisne i byen Le Mans vest i Frankrike etter at elever ved skolen hadde gjennomført en protest mot pensjonsreformen. Foto: REUTERS / Stephane Mahe / SCANPIX

Men Sarkozy lar seg ikke vippe av pinnen. Pensjonsreformen skal vedtas i senatet onsdag, og reformen regnes som den viktigste testen for Nicolas Sarkozy så langt i presidentperioden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjør som Tyskland

President Sarkozy var tirsdag i møte med Tyskland og Russland i byen Deauville nord i Frankrike.

Etter samtalene fortalte Sarkozy til pressen at han ikke kommer til å gi etter for press.

Franske togpassasjerer på Gare du Nord-stasjonen i Paris venter, kanskje forgjeves, på at toget skal komme. Tirsdag ble halvparten av togtrafikken innstilt på grunn av de landsomfattende protestene mot pensjonsreformen i Frankrike. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / SCANPIXFranske togpassasjerer på Gare du Nord-stasjonen i Paris venter, kanskje forgjeves, på at toget skal komme. Tirsdag ble halvparten av togtrafikken innstilt på grunn av de landsomfattende protestene mot pensjonsreformen i Frankrike. Foto: REUTERS / Gonzalo Fuentes / SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Reformen er viktig og Frankrike vil gå videre med den akkurat som Tyskland gjorde, sa Sarkozy etter samtaler med den tyske statsmininisteren Angela Merkel. Hun oppfordret de franske innbyggerne til å akseptere at det å leve lenger betydde å jobbe lenger.

I Tyskland ble det i 2007 bestemt at pensjonsalderen skulle heves fra 62 til 63 innen 2029. Mange andre europeiske land planlegger også det samme, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I et demokrati kan alle gi uttrykk for det de mener, men man må gjøre det uten vold eller voldelig framferd, sa Sarkozy.

Satte fyr på skole

På en plattform på jernbanestasjonen Gare du Nord i Paris stimlet togpassasjerer sammen i påvente av tog som ikke kom tirsdag. Ifølge det franske jernbaneselskapet SNCF er om lag halvparten av alle tog innstilt.

I morgentimene satte ukjente gjerningsmenn fyr på en skole i byen Le Mans etter at elever hadde gjennomført en demonstrasjon utenfor skolebygningen.

I Nanterre, en forstad til Paris, støtte elever ved en ungdomsskole nok en gang sammen med politiet utenfor skolen. Også i Lyon var det sammenstøt mellom ungdom og politi.

Rundt 300 elever barrikaderte seg på Place de la Republique og Bastille-plassen i Paris tirsdag.

Drivstoffmangel

Franske skoleelever i Nice sier hva de synes om presidentens omstridte pensjonsreform. Frankrike lammes av streiker og protester mot reformen. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / SCANPIXFranske skoleelever i Nice sier hva de synes om presidentens omstridte pensjonsreform. Frankrike lammes av streiker og protester mot reformen. Foto: REUTERS / Eric Gaillard / SCANPIX

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store deler av flytrafikken i Frankrike er innstilt som følge av streikene.

Ifølge den sivile luftfartsmyndigheten DGAC ville halvparten av alle fly med avgang fra Orly-flyplassen i Paris bli stående på bakken tirsdag. Det samme gjaldt rundt ett av tre fly fra andre flyplasser.

I tillegg øker frykten for en alvorlig drivstoffmangel, og Sarkozy lovet tirsdag å ta grep for sikre forsyningene.

Rundt 2.500 bensinstasjoner er nå tomme for bensin.