Den siste av gruvearbeiderne er reddet i Chile

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av mennesker over hele verden fulgte TV-sendingene da de 33 gruvearbeiderne i Chile ble hentet ut fra sitt underjordiske fangenskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om gruvedramaet i Chile
* 5. august ble 33 menn innesperret av et ras rundt 650 meter nede i San José-gruva i nærheten av byen Copiapó nord i Chile.


* 7. august raste det på nytt i gruva da redningsarbeidere forsøkte å ta seg ned.

* 19. august sa president Sebastián Piñera at redningsforsøket trolig hadde mislyktes. * 22. august fulgte en håndskrevet lapp med teksten «Vi lever alle 33» med et av leteborene opp igjen.

* 9. oktober var en redningssjakt ned til de 33 ferdig boret. * 13. oktober starter redningsoperasjonen og førstemann ble hentet opp av gruva.

* Drøyt 22 timer senere kunne den siste av gruvearbeiderne klatre ut av den spesialbygde stålkapselen.

(NTB)

Den dramatiske historien fikk sin endelige og lykkelige slutt da skiftleder Luis Urzúa som den siste av gruvearbeiderne ble heist opp natt til torsdag norsk tid.

Her kommer sistemann opp

Den 54 år gamle arbeidsformannen ledet skiftet som opplevde alle gruvearbeideres mareritt 5. august, da deler av San José-gruva raste sammen og arbeiderne ble innesperret i en gruvegang 625 meter under bakken.

Ellevill jubel

69 dager skulle det gå før den siste av dem var hentet opp fra dypet, til ellevill jubel fra familie, venner og hele det chilenske folk.

Her reddes de første opp

Jublende redningsarbeidere og familiemedlemmer forkortet ventetiden mens stålkapselen med Urzua var på vei opp gjennom sjakten med å synge den chilenske nasjonalsangen.

Se også: - Chile har holdt sitt løfte

Chiles president Sebastián Piñera var blant de første til å ta imot 54-åringen ved kanten av sjakten der han ble heist opp, i en redningsoperasjon som gikk raskere enn ventet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takketale

Urzua, med det chilenske flagget drapert rundt halsen, holdt en kort tale der han på vegne av gruvearbeiderne takket redningsmannskapene for innsatsen og det chilenske folk for støtten.

Se også: Kysset alle ventet på

Piñera takket den sindige arbeidsformannen for å ha holdt motet oppe blant sine menn nede i gruvegangen.

– Skiftet ditt er slutt, sa presidenten.

– Vi er så stolte av deg og hver og en av dere. Dere har utvist stort mot, sa Piñera, før den chilenske nasjonalsangen nok en gang runget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Redningsarbeidere

Seks redningsarbeidere var fortsatt igjen nede i gruvegangen etter at Urzua var heist opp, men ble hentet opp i dagen straks kaoset og gledesrusen over dem hadde gitt seg.

Her kommer yngstemann ut

Mens de øvrige gruvearbeiderne raskt ble kjørt til legesjekk, tok Urzua seg god tid til å snakke med presidenten og lederne for redningsmannskapene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

54-åringen fortalte hvordan de fikk dagene til å gå nede i dypet til å gå, hva de spiste og hvilke tanker de gjorde seg i løpet av de 69 dagene letingen og arbeidet med sjakten til friheten pågikk.

Enorm oppmerksomhet

Saken om de innesperrede gruvearbeiderne har fått enorm oppmerksomhet, ikke bare i Chile men over hele verden. Anslagsvis 1 milliard mennesker har fulgt med på redningsaksjonen via TV og internett, og hilsener strømmer inn til de 33 arbeiderne fra fjern og nær.

Blant dem som har sendt gratulasjonshilsener er USAs president Barack Obama, Brasils avtroppende president Lula da Silva, Frankrikes president Nicolas Sarkozy og pave Benedikt XVI.

Prøver å skjerme

Ingen mennesker har overlevd lenger under bakken enn de 33 gruvearbeiderne, og de hylles som helter i hjemlandet.

Samtidig prøver myndighetene så godt de kan å skjerme dem fra all oppmerksomheten. Mange ønsker å få en bit av de 33, og det mangler ikke på tilbud om alt fra sponsoravtaler med solbrillefabrikanter til bok- og filmtilbud.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant flommen av tilbud og gaver er invitasjoner fra fotballklubbene Manchester United og Real Madrid om å komme og se lagene spille kamper i Europa. Flere av gruvearbeiderne sies å være svært fotballinteressert, og takker sikkert ja til det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En kjent chilensk tidligere sanger som nå har blitt businessmann har gitt gruvearbeiderne en sjekk på 10.000 dollar hver, mens Apple-sjefen Steve Jobs har sendt hver av dem den nyeste utgaven av iPod.

Et gresk selskap har tilbudt gruvearbeiderne og familiene deres ferietur til de greske øyer.

Kritikk

Den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA har bistått chilenske myndigheter i redningsarbeidet, og en talsmann sier NASA er svært imponert over redningsaksjonen i seg selv og ikke minst de «modige gruvearbeiderne».

Når jubelen etter hvert legger seg, rettes imidlertid søkelyset mot forholdene for gruvearbeidere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gull- og kobbergruva i Copiapó ble for få år siden stengt på grunn av for dårlig sikkerhet, men åpnet igjen.

Kritikken er hard mot gruveselskapet som eier gruva, og flere av arbeiderne som nå er reddet, har påpekt at sikkerhetsforholdene er altfor dårlige og under enhver kritikk.

Her reddes Juan (52)


Lungebetennelse

Gruvearbeiderne er alle sendt til sykehus for omfattende helsesjekk. De første undersøkelsene tyder på at de fleste er i god form og ikke har tatt fysisk skade av det lange oppholdet under bakken.

De vil også bli fulgt nøye opp for eventuelle psykiske skader.

Men en av arbeiderne får ifølge Chiles helseminister Jaime Mañalich intensiv antibiotikabehandling for lungebetennelse, mens en annen behandles for høyt blodtrykk.

Når den første store oppmerksomheten har lagt seg, må de 33 forsøke å finne tilbake til et normalt liv igjen.

Noen av dem har sagt at de aldri vil jobbe i en gruve igjen, mens andre, som, Mario Sepúlveda som var andremann ut, sier han aldri vil ha en annen jobb.