Bare himmel over John Lennon

Arkivbilde fra 1968, av John Lennon (høyre), kona Yoko Ono og sønnen Julian Lennon. I dag ville Beatles-legenden ha fylt 70 år. Foto: AP / Scanpix.
Arkivbilde fra 1968, av John Lennon (høyre), kona Yoko Ono og sønnen Julian Lennon. I dag ville Beatles-legenden ha fylt 70 år. Foto: AP / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag ville John Winston Lennon ha fylt 70 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): Om du skulle finne det for godt å fly til Liverpool i England, så lander du på Liverpool John Lennon Airport. En av Englands mest trafikkerte flyplasser, der millioner av reisende hvert år lander og tar av under slagordet "Above us only sky"!

Sitatet er selvfølgelig hentet fra en av John Lennons aller mest kjente post-Beatles sanger, ”Imagine”.

John Lennon og Yoko One tilbringer en uke i senga på et Hilton hotell i Amsterdam. Foto fra 27. mars 1969. (AFP / Scanpix).John Lennon og Yoko One tilbringer en uke i senga på et Hilton hotell i Amsterdam. Foto fra 27. mars 1969. (AFP / Scanpix).

Myndighetene i Liverpool hadde fortstand nok til å døpe om Liverpool Speke Airport i 2002, etter byens mest kjente sønn. Det er grunn til å tro at selv Paul McCartney synes at det er greit å lande på Liverpool John Lennon Airport.

I motsetning til sin gamle bandkompis og låtskriverkollega har McCartney fått leve til å bli en gammel mann, med mulighet til å bevitne ettermælet til bandet som snudde opp ned på musikkhistorien i det forrige århundret.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag, 9. oktober, er det sytti år siden John Winston Lennon ble født. Det nærmer seg tretti år siden dagen da han ble skutt og drept utenfor boligen sin, The Dakota Building, ved Central Park i New York.

Les også: Lennon feires på 70-årsdagen

John Lennons mellomnavn er selvfølgelig en klar refleksjon av året han ble født.

Statsminister Winston Churchill var politikeren som påtok seg oppgaven å stoppe Hitlers forsøk på å underlegge seg Europa, og han var mannen på alles lepper da Lennon kom til verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Faktum er at slaget om Storbritannia var i full gang, dagen før John Winston ble født, noterte et RAF-fly fra Liverpool Speke Airport seg for krigens raskeste nedskyting, gjennomført før landingshjulene hadde rukket å folde seg inn.

John Winston vokste opp i havnebyen Liverpool, de fem første årene altså med den andre verdenskrigen som bakteppe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et av de siste bildene som ble tatt av John Lennon, i desember 1980. Foto: AP Photo/Swann Auction Galleries, Annie Liebovitz / Scanpix.Et av de siste bildene som ble tatt av John Lennon, i desember 1980. Foto: AP Photo/Swann Auction Galleries, Annie Liebovitz / Scanpix.

Foreldrene hans, Julia & Alfred Lennon, hadde skilt lag og John var plassert i fosterhjem hos sin tante, Mimi og hennes man, George, allerede midtveis i krigen.

Alfred Lennon var sjømann og dukket opp i Johns liv igjen i 1946. Han besøkte Johns fosterfamilie og tok med seg sønnen til Blackpool med intensjon om å emigrere til New Zealand.

Julia fulgte etter dem og i en scene som er hjerteskjærende fremstilt i filmen ”Nowhere Boy”, om Lennons oppvekst, er vi vitne til at seksåringen må velge mellom moren og faren. Det ender med at John gråtende blir med moren tilbake til Liverpool. Det tok tyve år til Lennon så sin far igjen.

Lennons problematiske forhold til både moren og faren er temaet for åpningssangen, ”Mother”, på John Lennons første soloalbum, ”Plastic Ono Band”, utgitt i desember 1970. Da hadde Julia vært død i tretten år, drept i en bilulykke utenfor tante Mimis hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da var John Lennon allerede etablert som en trøbbelmaker i vennekretsen. En meget selvbevisst ung mann som var sikker på at han var et geni! Et misforstått sådan.

Tante Mimi skal ha kommentert Johns tidlige musikalske ambisjoner på følgende måte; ”Gitaren er all right som hobby, John, men du kommer aldri til å kunne gjøre den til et levebrød. ”

Et synspunkt som gjerne kan sees som en forløper til plateselskapssjefen som noen år senere sa nei takk til å kontraktere The Beatles fordi han ikke trodde at gitargrupper hadde noen fremtid.

Les også: Lennons toalett auksjonert bort

John Lennon tok med seg medlemmer fra sitt første band, skifflegruppa The Quarrymen, da han dannet The Beatles.

Paul McCartney og George Harrison var yngre enn John, men var med på bandets tre lange spilleengasjementer i Hamburg på begynnelsen av 60-tallet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

McCartney tok over som bassist fra Stuart Sutcliffe, som sluttet i 1961, Ringo Starr tok over som trommeslager fra Pete Best året etter. The Beatles første album, ”Please Please Me” kom i mars 1963.

Under ledelse av manageren Brian Epstein opplevde The Beatles et internasjonalt gjennombrudd som fikk betegnelsen ”Beatlemania”, og er et popkulturelt fenomen som vi fortsatt kjenner ringvirkningene av.

Så sent som i fjor høst var The Beatles-katalogen godt plassert på verdens salgslister. De oppgraderte utgavene av bandets album, presentert i lekre bokser, solgte til babyboomere og deres barn i opplag som tok selv garvede plateselskapsfolk på senga.

Artikkelen fortsetter under annonsen

The Beatles karriere som originalt band fikk sin avslutning i mai 1970, med utgivelsen av sistealbumet ”Let it be”. Da hadde ikke The Beatles gjort konserter på fire år. Og forholdet de fire bandmedlemmene i mellom var svært anstrengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

John Lennon hadde da vært sammen med den syv år eldre japanske performance-kunstneren Yoko Ono siden de traff hverandre på en Ono-utstilling i London i 1966. Paret giftet seg i 1969 og ga sammen ut konsertplaten ”Live Peace in Toronto 1969” samme året.

I forbindelse med markeringen av Lennons 70-årsdag slipper EMI/ Apple Records en rekke oppgraderinger av hans soloutgivelser.

Les også: Eksklusiv Lennon-boks

Den mest omfattende er ”John Lennon Signature Box” inneholdende hans åtte studioalbum, fra ”Plastic Ono Band” til ”Double Fantasy”, utgitt sammen med Yoko Ono bare tre uker før han ble drept. Boksen inneholder også to ekstra CDer med non-album singler og demoer.

I tillegg, 4-CD-antologien ”Gimme Some Truth”, der hver CD er tematisk organisert, under titlene ”Working Class Hero”, ”Borrowed Time”, ”Woman” og ”Roots”, to versjoner av hitsamlingen ”Power to the People” (med og uten ekstra DVD) og det som sannsynligvis er av størst interesse for verdens Beatles-samlere, ”Double Fantasy/ Stripped Down”, en remixet og lydmessig forenklet versjon av det Grammy-vinnende 1980-albumet. Gjort av Yoko Ono og originalprodusenten John Douglas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

John Lennon og Yoko Ono flyttet til New York i 1971 og Lennon, som ble avbildet i t-shirt med New York på brystet, ble sitert på følgende uttalelse: ”New York is the greatest place on Earth”.

Der engasjerte de seg i anti-krigsbevegelsen, allerede i julen 1969 hadde paret kjøpt reklameplass på Times Square i New York og i London, der de hadde levert budskapet ”War is over! If you want it. Happy Christmas from John & Yoko”. I svart skrift mot hvit bakgrunn.

Et element i deres fredskampanje, som også inkluderte såkalte ”Bed-inns” (der paret avholdt pressekonferanser i senga), annonsekampanjer og plateutgivelser. En aktivitet som ikke falt i god jord hos amerikanske myndigheter, hele veien opp til president Nixon.

I de fire første årene Lennon og Ono bodde i New York, var Lennon under overvåking og i stadig fare for å bli deportert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da han endelig vant frem, og fikk sitt greencard, slo myndighetene fast at hans energiske kamp for å få bli var et godt bevis for hans amerikanske sinnelag!

I oktober 1973 ble Lennon separert fra Ono og flyttet, sammen med parets personlige assistent, May Pang, til Los Angeles.

Det drøye året da Ono og Lennon var fra hverandre ble betegnet av Lennon selv som ”The Lost Weekend”. En periode der Lennon var på fylla og til stadighet havnet i media på grunn av utagerende oppførsel.

Hans gjentatte forsøk på å bli tatt til nåde av Ono ble avslått, men i januar 1975 var han tilbake i The Dakota Building i New York.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lennon, med karakteristisk selvironi, sendte ut en pressemelding der han slo fast at Yokos og hans separasjon ”ikke var en suksess”.

Ni måneder senere fikk paret en sønn, Sean Ono Lennon.

Les også: Beatles sangtekst solgt for 7,5 millioner kroner

Artikkelen fortsetter under annonsen

John Lennon gikk deretter i et slags selvpålagt indre eksil i The Dakota Building. Han påtok seg ansvaret for Seans oppvekst og oppdragelse og var ”husmor”.

Det er grunn til å tro at han prøvde å gjøre opp for sitt eget fravær under oppveksten til sin første sønn, Julian Lennon (fra hans første ekteskap, født i 1963).

Selv i rollen som barnefar ble Lennon banebrytende, det fortelles at han var den eneste mannen som trillet barn i barnevogn i Central Park på syttitallet.

John Lennons drapmann, Martin David Chapman, har flere ganger søkt om benådning. Senest i september i år. Foto: EPA / Scanpix.John Lennons drapmann, Martin David Chapman, har flere ganger søkt om benådning. Senest i september i år. Foto: EPA / Scanpix.

Høsten 1980 var Lennon klar for å ta fatt på karrieren som artist igjen. En av inspirasjonskildene var Athens, Georgia-bandet The B-52´s, som ikke la skjul på at deres egen musikk var influert av Yoko Onos eksperimentelle musikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Lennon hørte bandets singel, ”Rock Lobster”, forstod han umiddelbart sammenhengen. Han var svært fornøyd med at den musikalske samtiden, ikke minst representert ved punken, hadde forstått Onos unike egne musikalske idéer.

Men texaneren Martin David Chapman sørget for at Lennons comeback i rockverdenen ikke engang varte en måned. 8. desember 1980 skjøt han Lennon i ryggen med fire skudd, ved inngangen til Dakota-bygningen. Med Yoko Ono som vitne.

Chapman hadde tidligere samme dag lykkes med å få Lennons autograf på platecoveret til ”Double Fantasy”.

Et bisarr tilfeldighet som ble foreviget av en fotograf. Chapman ble værende ved drapstedet, lesende på en pocket-utgave av kultromanen ”Catcher in the Rye”, til politiet dukket opp og han ble arrestert uten dramatikk.

Han er fortsatt sperret inne på Attica Correctional Facility i New York, og har blitt nektet løslatelse ved seks anledninger.

Les mer om musikk i ABC Nyheter.