Flaggermus har oralsex

Flyvende hunder har et rikt og variert seksualliv, konkluderer kinesiske og britiske forskere. Foto: Scanpix/AP.
Flyvende hunder har et rikt og variert seksualliv, konkluderer kinesiske og britiske forskere. Foto: Scanpix/AP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mysterier omkring flaggermussex og hvalsnørr preget den årlige utdelingen av den "alternative" Nobelprisen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ti vinnere ble kunngjort ved en seremoni i Harvarduniversitetets Sanders Theatre, der åtte av dem var til stede for å motta prisen. Seremonien ble kringkastet på YouTube.


Et britisk-meksikansk lag gikk av med ingeniørprisen for ideen om å bruke et fjernstyrt helikopter for å samle hvalsnørr. Prosjektet har tittelen «A Novel Non-Invasive Tool for Disease Surveillance of Free-Ranging Whales and Its Relevance to Conservation Programs».

Et nederlandsk par forskere fikk medisinprisen for sin oppdagelse av at en tur med berg-og-dalbane kan kurere astmasymptomer. En japansk gruppe vant prisen for transportplanlegging for bruken av «mose for å avgjøre de beste rutene for jernbanespor».

Is-triks

Fysikkprisen gikk til forskere ved University of Otago i New Zealand, som har demonstrert at sokker utenpå skoene reduserer faren for å skli på isdekte stier.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre britiske forskere ved Keele University vant fredsprisen etter å ha bevist at banning demper smerte, mens et eksperiment som viser at mikrober klynger seg til skjeggete forskere fikk helseprisen.

Økonomiprisen gikk til lederne ved Goldman Sachs, AIG, Lehman Brothers og andre sentrale aktører i den amerikanske økonomiske krisen, for å ha demonstrert «nye måter å investere penger, måter som maksimerer finansielt utbytte og minimerer finansiell risiko for verdensøkonomien».

Et mer vitenskapelig perspektiv på forretningsverdenen ble belønnet med forvaltningsprisen. Denne gikk til forskere ved Cataniauniversitetet i Italia, som har demonstrert matematisk at organisasjoner blir mer effektive ved å forfremme folk tilfeldig.

Sugende hunder

Til sist fikk en kinesisk-britisk gruppe forskere biologiprisen etter å ha dokumentert oralsex blant flaggermusarten flygende hunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ig-prisen er Harvards humoristiske vri på den mer berømte Nobelprisen. De hevder å få «folk til å le og tenke».

De virkelige nobelprisvinnerne Frank Wilczek og James Muller delte ut prisene.

Siden avrundet Marc Abrahams, redaktøren for Annals of Improbable Research, som finansierer Ig-prisen, seremonien med den tradisjonelle erklæringen: «Dersom du ikke vant en Ig Nobel-pris i natt, og særlig dersom du gjorde det, bedre lykke neste år».