Kaos i Ecuador etter anklager om kuppforsøk

Ecuadorianske politifolk deltar i en demonstrasjon ved politiets hovedkvarter i hovedstaden Quito torsdag. Foto: REUTERS / Guillermo Granja / SCANPIX
Ecuadorianske politifolk deltar i en demonstrasjon ved politiets hovedkvarter i hovedstaden Quito torsdag. Foto: REUTERS / Guillermo Granja / SCANPIX

Ecuador befinner seg i en politisk krise etter at politifolk og soldater torsdag tok kontroll over landets hovedflyplass og stormet nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Ecuador

* Rafael Correa ble president i 2007. Under valgkampen lovet han å stå i spissen for en «borgerrevolusjon» og å sikre en mer rettferdig fordeling av landets naturressurser. Han lovet også å bekjempe det han betegner som Ecuadors korrupte elite.

* Ecuador er litt større enn Storbritannia. Landet er verdens største eksportør av bananer og er rikt på kobber og gull. Ecuador er verdens 30. største oljeeksportør.

* Landet er ett av de fattigste i Sør-Amerika.

* Grenser til Colombia i nord og Peru i sør og øst. (©NTB)

President Rafael Correa beskylder opposisjonen for kuppforsøk, og regjeringen har erklært unntakstilstand.

Correa skal ha blitt angrepet av demonstrerende politifolk mens han holdt en appell ved politiets hovedkvarter. Ifølge Sky News skal han ha blitt skadet. Presidenten sa han fryktet for livet sitt, og at han hadde søkt tilflukt på et sykehus i landets hovedstad Quito.

– Dette er et kuppforsøk ledet an av opposisjonen og enkelte deler av militæret og politiet. Uansett hva som skjer med meg, ønsker jeg å uttrykke min kjærlighet til familien min og til hjemlandet mitt, sa Correa fra sykehuset.

Presidenten hevdet han var innesperret på sykehuset, og at demonstranter forsøkte å ta seg inn i rommet hvor han befant seg.

Unntakstilstand

Protestene torsdag brøt ut etter at kongressen godtok et lovforslag som innebærer kutt i bonusene til politifolk og militære.

Ecuadors utenriksminister Ricardo Patino ba folk bli med ham til sykehuset for å «redde» Correa. Presidentens støttespillere skal ha fulgt oppfordringen ved å kaste stein på politifolk utenfor sykehuset.

– President Correa sier folk prøver å komme seg inn gjennom taket for å angripe ham, sa Patino til en stor folkemengde som var samlet utenfor presidentpalasset.

– Vil ikke velte presidenten

Erklæringen om unntakstilstand gir militæret lov til å ta over politiets oppgaver, ifølge sikkerhetsminister Miguel Carvajal. Carvajal sa han hadde gitt landets væpnede styrker «ordrer om å opprettholde offentlig orden og å sikre innbyggernes rettigheter».

Florencio Ruiz, talsmann for politiet, sier imidlertid at opprøret ikke er rettet mot president Correa. Han sa at demonstrantene ikke ønsker å velte presidenten, men innrømmet samtidig at «det finnes parter som kan utnytte» situasjonen.

Militærets øverste leder, general Luis Gonzalez, understreket tidligere på dagen at «militæret fortsatt er underlagt ordre fra dets øverstkommanderende, president Rafael Correa».

Stormet nasjonalforsamlingen

Ifølge en talskvinne for nasjonalforsamlingen tok politifolk kontroll over bygningen og nektet folkevalgte adgang.

Til tross for at lederne deres sier de støtter presidenten, har ecuadorianske soldater torsdag nektet å følge ordrer og slått seg sammen med politifolk i opprøret i Quitos gater.

Omkring 150 soldater inntok torsdag formiddag lokal tid hovedflyplassen, og alle flyginger ble innstilt.

Samtidig protesterte omkring 800 politifolk i Quitos gater, ifølge avisa Ultimas Noticias. Politifolk skal ha satt fyr på bildekk mens de ropte «Leve borgerkrigen».

Tidligere på dagen sa Correa at han nektet å bøye av for demonstrantenes krav.

– Drep meg hvis dere vil. Drep meg hvis dere tør, sa Correa til demonstrantene.

Stenger grensen

Perus president Alan Garcia kunngjorde at alle grenseoverganger til nabolandet ville bli stengt umiddelbart på grunn av opptøyene. Han ba Colombia, som også deler grense med Ecuador, om å gjøre det samme.

Ifølge den venezuelanske regjeringen har Correa i en telefonsamtale med president Hugo Chávez bekreftet at uroen torsdag var et kuppforsøk mot ham.

EUs utenrikssjef, Catherine Ashton, ga i en uttalelse støtte til regjeringen i Ecuador, samtidig som hun ba alle parter om å avstå fra vold. (©NTB)

Personvernpolicy