Nederlands nye regjering vil forby nikab

Den omstridte nederlandske politikeren Geert Wilders er enig med landets nye koalisjonsregjering om å forby heldekkende plagg som nikab og burka. Foto: REUTERS / Chip East / SCANPIX
Den omstridte nederlandske politikeren Geert Wilders er enig med landets nye koalisjonsregjering om å forby heldekkende plagg som nikab og burka. Foto: REUTERS / Chip East / SCANPIX

Nederlands mindretallsregjering vil bli kvitt budsjettunderskuddet og forby ansiktsdekkende plagg som nikab og burka.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to koalisjonspartiene Kristeligdemokratene (CDA) og det liberale partiet VVD presenterte torsdag sin regjeringserklæring sammen med innvandringskritiske og omstridte Geert Wilders.

Erklæringen innebærer blant annet å balansere Nederlands budsjett innen 2015, noe som innebærer et samlet kutt på 18 milliarder euro, eller omkring 140 milliarder kroner.

Regjeringspartnerne er også enige med Wilders om å halvere antall ikke-vestlige innvandrere til Nederland, samt å forby bruk av ansiktsdekkende plagg som nikab og burka.

Avhengig av Wilders

Wilders, som leder det kontroversielle Frihetspartiet (PVV), får ikke sitte i regjeringen. Regjeringserklæringen tyder likevel på at innvandringskritiske Wilders har fått betalt for sin støtte. Til sammen har de tre partiene 76 av 150 mandater i nasjonalforsamlingen, hvorav 24 tilhører PVV.

Wilders deltok på pressekonferansen sammen med Kristeligdemokratenes leder Maxime Verhagen og den framtidige statsministeren og lederen for de liberale, Mark Rutte.

– En ny vind vil blåse over Nederland, sa Wilders.

Han fikk også oppfylt sitt ønske om å innskrenke oppholdstillatelser for straffedømte utlendinger. I tillegg skal 3.000 ekstra politifolk sørge for økt sikkerhet i Nederlands gater. En av oppgavene til politiet vil være å bekjempe «gateterror» fra muslimske ungdommer.

Mindre til u-hjelp

Regjeringen vil også jobbe for å redusere det nederlandske EU-bidraget og budsjettet for utviklingshjelp med til sammen 1 milliard euro.

Muslimske organisasjoner reagerer med avsky på innholdet i den nye erklæringen og beskylder den nye regjeringen for å splitte det nederlandske samfunnet.

Mark Rutte erklærte at mottoet til den nye regjeringen er «Frihet og ansvar».

– Vi vil gi landet vårt tilbake til de hardt arbeidende nederlenderne, sa Rutte.

Maxime Verhagen i CDA lover at den nye erklæringen ikke vil svekke borgerrettigheter, heller ikke for innvandrere.

Regjeringserklæringen trenger fortsatt godkjenning fra CDAs partikongress, som skal stemme over forslaget lørdag. (©NTB)

Personvernpolicy