- Krangling går ut over helsa

Sosialt stress i nære relasjoner har stor betydning for folks opplevelse av egen helse, ifølge norsk forskning. (Foto: Colourbox.com)
Sosialt stress i nære relasjoner har stor betydning for folks opplevelse av egen helse, ifølge norsk forskning. (Foto: Colourbox.com)

Dårlig fungerende mellommenneskelige forhold gir helseplager, ifølge norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Krangling på hjemmebane eller frustrasjoner på arbeidsplassen kan gå ut over helsa, ifølge forskning fra HEMIL-senteret ved Universitetet i Bergen.

Studien har tatt utgangspunkt i datamateriale fra Den store helseundersøkelsen i Hordaland tidlig på 90-tallet. Forskerne har valgt å bruke respondentene i aldersgruppene 40-47 år og i 70-åra, melder På høyden.

– Helseplager som angst, depresjoner, søvnproblemer og somatiske plager som rygg- og mageplager koster samfunnet store summer årlig. Sosialt stress i nære relasjoner har stor betydning for folks opplevelse av egen helse og den sterke sammenhengen mellom sosialt stress og helseplager sier noe om hvor viktig det er å sette inn forebyggende tiltak, sier Mette M. Aanes, stipendiat ved HEMIL-senteret, til nettstedet.

Sosialt stress kan være alt fra å bli hakket på av partneren din til å havne i konflikter med sjefen, forklarer Aanes.

- Det gjør at du kjenner deg stressa og redd for å miste den relasjonen du har til motparten. Konfliktene er en trussel mot den tilhørigheten du kjenner til andre, seier hun.

Les også: - Kjæresten koster deg nære venner

Ensomme sammen med andre

Hele ti prosent av respondentene i undersøkelsen oppga at de hadde følt seg ensomme sammen med andre.

Dette mener forskerne viser at det ikke nødvendigvis er de man kaller einstøinger på folkemunne som har mest problemer med sosiale relasjoner og kjenner seg ensomme.

Ifølge Aanes er det stor forskjell mellom å ha et nettverk og det å ha nære relasjoner. Og det er først å fremst de nære relasjonene som gir beskyttelse i situasjoner med sosialt stress.

– I dag er vi svært mobile, og med denne mobiliteten kan det følge tap av sosiale relasjoner. Dersom du flytter til et nytt sted tar det tid å opparbeide seg nye relasjoner, sier hun til På høyden.

Aanes mener derfor at en godt utviklet evne til å søke sosial støtte derfor er avgjørende i perioder der man opplever krangling eller konflikter i nære relasjoner.

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Personvernpolicy