- Løslater Aung San Suu Kyi
Militærjuntaen i Burma sier de vil løslate Aung San Suu Kyi etter valget i november. Men redaktøren i Democratic Voice of Burma er ikke optimistisk.
1989: Satt i husarrest av den burmesiske juntaen.
1990: Den nasjonale ligaen for demokrati (NLD), som Aung San Suu Kyi leder, vinner valget, men militærjuntaen ignorerer resultatet.
1991: Suu Kyi vinner Nobels fredspris.
1995: Hun løslates fra husarrest, men har innskrenket bevegelsesfrihet.
2000-02: Andre periode i husarrest.
Mai 2003: Arrestert etter sammenstøt mellom NLD og juntaen.
Sept. 2003: Får reise hjem etter medisinsk behandling, fortsatt under husarrest.
Mai 2007: Husarresten forlenges.
Sept. 2007: Viser seg offentlig for første gang siden 2003.
Mai 2008: Husarresten forlenges nok et år.
Mai 2009: Ilegges 18 nye måneder i husarrest etter at en amerikaner svømte over innsjøen til huset til Suu Kyi.
(Kilde: BBC)
(ABC Nyheter): Valget i Burma skal holdes 7. november, og nyhetsbyrået AFPs kilder opplyser at Aung San Suu Kyi skal settes fri 13. november.
Demokratiforkjemperen skal dermed bli løslatt fra husarrest bare dager etter landets første valg på to tiår, etter at de nåværende vilkårene for hennes husarrest utløper 13. november, sier den anonyme kilden til nyhetsbyrået.
Myanmar Times meldte forrige uke at Aung San Suu Kyi skulle få lov til å stemme ved valget.
- November blir en viktig og travel måned for oss, på grunn av valget og Aung San Suu Kyis løslatelse, sier en representant for burmesiske myndigheter til AFP.
- En positiv handling
Kommunikasjonsrådgiver i UD Kjetil Elsebutangen, sier til ABC Nyheter at Norge har oppfordret til en demokratisk, fri og inkluderende prosess fram mot valget 7. november, kombinert med løslatelse av alle politiske fanger.
- Dette har ikke skjedd og det er beklagelig at store deler av den demokratiske opposisjonen er blitt stilt overfor en prosess de har funnet det meningsløst å delta i. At Aung San Suu Kyi først løslates etter valget, forsterker inntrykket av en regimestyrt prosess, sier Elsebutangen.
Videre sier han at en løslatelse av Aung San Suu Kyi vil være en positiv handling:
- En løslatelse vil være en positiv handling og vi oppfordrer til at ingen andre restriksjoner legges på hennes bevegelsesfrihet og øvrige personlige og politiske rettigheter.
- Ikke optimistisk
- Vi hørte om dette allerede for et par måneder siden, via hennes advokat, på grunnlag av at hun fikk en dom på 18 måneder forrige gang, og de månedene har utløpt i november, sier Aye Chan Naing, sjefredaktør i den Oslo-baserte radiostasjonen Democratic Voice of Burma, til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHan har imidlertid ikke noe tro på at Aung San Suu Kyi vil slippe fri så kort tid etter valget.
- Jeg tror det er for tett opptil valget. De kommer til å finne en unnskyldning for å holde henne innesperret lenger. Dommen hun fikk sist var på tre år, men hun skulle få slippe ut etter 18 måneder dersom hun oppførte seg bra, nå kan de godt finne på å si at hun ikke har oppført seg, og at hun derfor må sitte inne 18 måneder til, sier Aye Chan Naing videre.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen- Grenseløst kyniske
Daglig leder i Raftostiftelsen, Therese Jebsen, sier hun har vanskelig for å tro at nyheten er sann.
- Gjennom alle disse årene har det vært et spill fra myndighetenes side. Det er vanskelig å tro på mye av det som kommer fra myndighetene i Burma. De er totalt uetterrettelige og grenseløst kyniske, mener hun.
Thorolf Raftos stiftelse for menneskets rettigheter ble opprettet i Bergen 1986. Rafto var professor i økonomisk historie ved NHH og menneskerettighetsaktivist. I 1990 ble Aung San Suu Kyi tildelt Raftoprisen. Etter det har Raftostiftelsen hatt et spesielt blikk på Burma, blant gjennom å ha et medlem i Burmakomiteen inntil nylig.
Artikkelen fortsetter under annonsen- Vi har fulgt situasjonen i Burma lenge, ikke minst sammen med eksilburmesere i Norge. Vi markerer hennes bursdag 19. juni hvert år på kontoret vårt i Bergen, sier Jebsen til ABC Nyheter og sier det mange forkjempere i veldig mange land som arbeider iherdig for at hun skal slippe fri fra husarrest.
- Vi er veldig usikre på hva som kommer ut av valget. Før juntaen vet valgresultatet vil de nok ikke bestemme seg for noe. Det er vanskelig å være optimistisk, men vi må aldri gi opp håpet, sier hun til ABC Nyheter.
Internasjonalt symbol
Suu Kyi har blitt et internasjonalt symbol på kampen mot undertrykkelse i landet.
I 1991 mottok hun Nobels fredspris for sin innsats for å bringe demokrati til Burma.
Som leder for den burmesiske demokratibevegelsen og opposisjonspartiet Den nasjonale ligaen for demokrati har hun tilbrakt mer enn 12 av de siste 20 årene i en eller annen form for husarrest under det burmesiske regimet.