La robot vaske håret

Den japanske elektronikkgiganten Panasonic avduket torsdag prototypen til en robot som kan vaske håret til folk. Foto: Scanpix/AFP.
Den japanske elektronikkgiganten Panasonic avduket torsdag prototypen til en robot som kan vaske håret til folk. Foto: Scanpix/AFP.

Japanske Panasonic viste torsdag frem en robot som skanner klientens hode ved hjelp av 3D-teknologi, og siden sjamponerer håret og masserer hodebunnen med gummiaktige «fingre».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prototypen er utviklet for å hjelpe lavt bemannende helsetjenester, et vanlig problem i et land med en raskt aldrende befolkning.


I en demonstrasjon for media beveget den automatiserte hårsalongen, som minner om en tannlegestol med vaskeservant, 16 fingeraktige massasjestaver mens den sprutet sjampo og vann.

- Med 16 fingre vasker roboten håret og renser sjampoen ut med samme smidighet som menneskelige fingre, heter det i en uttalelse fra selskapet.

- Robotens to armer skanner hodet tredimensjonalt mens de beveger seg, og husker hodets form for å legge rett trykk på hver person når den sjamponerer og masserer.

Maskinen vil være tilgjengelig i butikker om noen få år, og ble avduket ved en messe for velferdsprodukter i Tokyo. Her ble 20.000 produkter vist frem, blant dem en rullestol som kan kobles sammen med en trehjulet motorsykkel, og biler designet for bevegelseshemmede.

Panasonic demonstrerte også prototypen til en elektrisk seng som kan omvandles til rullestol.

Personvernpolicy