Slutter i toppolitikken

David Miliband (t.h) sammen med broren Ed Miliband under en konferanse i Manchester mandag. Foto: Scanpix
David Miliband (t.h) sammen med broren Ed Miliband under en konferanse i Manchester mandag. Foto: Scanpix

Britenes tidligere utenriksminister David Miliband sier han vil innta en langt mindre sentral rolle i britisk politikk etter at broren slo ham i kampen om å bli ny Labour-leder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ed Miliband (40) slo sist helg storebroren David med hårfin margin i tvekampen om å bli Gordon Browns etterfølger som ny leder av det britiske arbeiderpartiet Labour.

David Miliband sier til BBC at han ikke vil sitte i brorens skyggeregjering og nå vil konsentrere seg om rollen som parlamentariker.

– Jeg vil forsikre meg om at jeg støtter ham på best mulig måte. Jeg tror jeg best kan gjøre det ved å være et vanlig partimedlem i Parlamentet.

Les også: Hyller bror Miliband

Fryktet splid

Frykt for «vedvarende, distraherende og ødeleggende forsøk på å avdekke splid» mellom de to hvis han ble sittende i skyggeregjeringen, bidro til beslutningen, skriver David Miliband i et brev til Labours leder i hans valgkrets.

45-åringen uttrykte etter valget at han var usikker på sin framtidige rolle i partiet, men avviser i BBC-intervjuet ikke at han kan komme tilbake på toppnivå på et senere tidspunkt.

Flere kolleger skal ha bedt ham om å bli i skyggeregjeringen og bidra i Labours kamp mot Storbritannias nye koalisjonsregjering.

Les også: Lover å samle Labour

Tomannshånd

Det er blitt spekulert på om resultatet av lederkampen ville føre til en splittelse mellom de to brødrene og de forskjellige fløyene av paritet de representerer. Men David ba mandag partiet samle seg om Ed som ny leder.

Storebror David, som tapte tvekampen med bare vel 1 prosent av stemmene, sier han ikke har til hensikt å havne i noen offentlig diskusjon med den nye partilederen.

– Hvis jeg har noe å si til Ed, vil jeg si det på tomannshånd, sier han.

Labour måtte gi fra seg makten til en koalisjonsregjering bestående av De konservative og Liberaldemokratene etter valget tidligere i år.

Valgnederlaget fikk Gordon Brown til å trekke seg som Labour-leder, noe som åpnet for en svært spennende prosess med å finne en ny partileder. (©NTB)

Personvernpolicy