Virkelighetsnært om NOKAS-ranet

Filmen om Norges største ran, er blitt en virkelighetsnær framstilling av det som skjedde i Stavanger 5. april 2004.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen om NOKAS

* Filmen bygger på ranet av tellesentralen i Stavanger 5. april 2004. Elleve ranere kom seg unna med drøyt 57 millioner kroner. En politimann blir skutt og drept under ranet.

* Filmens regissør er Erik Skjoldbjærg.

* Manusforfatter: Christopher Grøndahl.

* Produsent: Jan Aksel Angeltvedt.

Skuespillere:

* Tov Sletta (spiller David Toska)

* Frode Winther (Kjell-Alrich Schumann)

* Lars Morten Skaiaa (Johnny Thendrup)

* Geir Høyseth (Erling Havnå)

* Morten Larsen (Arne Sigve Klungland)

* Morten Håland (Erik Håland)

Oslo (NTB-Pål Mathisen):– Hvis vi hadde ventet med å lage filmen, ville vi mistet mye av effekten og begrunnelsen for det som virkelig skjedde, sier produsent Jan Aksel Angeltvedt etter onsdagens pressevisning av filmen.

Se klipp fra filmen her

Den skildrer hvordan ranslaget kom seg inn i tellesentralen og forsvant med drøyt 57 millioner kroner. Politimannen Arne Sigve Klungland ble skutt og drept under ranet.

Angeltvedt mener actionfilmen holder seg godt innenfor rammen av anstendighet i relasjon til den drepte politimannen Arne Sigve Klunglands etterlatte.

– Vi har vært i dialog med familien Klungland, men at det var sterkt motstridende oppfatninger innad i familien var ikke klart for oss før vi hadde jobbet med filmen et helt år, sier Angeltvedt, som hevder at filmskaperne ikke har droppet noe de har hatt lyst til å fortelle om NOKAS-ranet.

– Vi kunne ikke la innvendingene til Klunglands familie mot at filmen ble laget sette en stopper for prosjektet, sier han videre.

Gjennombrudd

Regissør Erik Skjoldbjærg sier til NTB at de ikke har hatt til hensikt å portrettere personer i filmen.

– Vi har aldri ønsket å lage et portrett av Klungland. Det var ranet i seg selv vi ville lage film om, sier Skjoldbjærg, som fikk sitt gjennombrudd med «Insomnia» i 1997. I 2001 ble den gjort som remake i Hollywood med Al Pacino og Robin Williams i hovedrollene.

Filmen om NOKAS-ranet er spilt inn på autentiske steder i og rundt Stavanger: På Domkirkeplassen, NOKAS-bygget, politistasjonen og leiligheten til ranerne. Blant rolleinnehaverne er det bare Tov Sletta, som spiller David Toska, og Frode Winther, som spiller Kjell-Alrich Schumann, som har skuespillerutdanning.

Spiller tvillingbroren

De øvrige er «glade amatører» som skaperne av filmen velger å kalle dem. En rørlegger, en tidligere norgesmester i boksing og en miljøterapeut hører med blant politi- og ranslag.

Politibetjent Erik Håland rykket ut til NOKAS-bygget på Domkirkeplassen under ranet, og løsnet selv 17 skudd. I filmen spilles rollen av tvillingbroren Morten.

– Jeg er stolt over det broren min gjorde under selve ranet, og jeg ønsket å spille den rollen, sier Morten Håland til NTB.Filmen er premiereklar 1. oktober.

Personvernpolicy