Berlusconi kan bli kastet

Italias statsminister Silvio Berlusconi holdt onsdag en tale til parlamentet der han la frem sin femårsplan for regjeringen og ba om et tillitsvotum. Foto: Scanpix/AFP.
Italias statsminister Silvio Berlusconi holdt onsdag en tale til parlamentet der han la frem sin femårsplan for regjeringen og ba om et tillitsvotum. Foto: Scanpix/AFP.

Italias statsminister Silvio Berlusconi er i hardt vær om dagen. Nå må han overleve et tillitsvotum i parlamentet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter flere måneders bitre interne stridigheter har ikke lenger Berlusconis regjeringskoalisjon flertall i parlamentet. Berlusconi ber nå koalisjonens motstandere om å støtte ham slik at han unngår å måtte gå av.


- Jeg snakker til hele parlamentet, uavhengig av politisk tilhørighet, sa lederen på sin 74-årsdag. Da avduket han også en fempunktsplan der regjeringen går inn for omfattende skattekutt og andre lokkemidler som er ment å tiltrekke støtte.

Lederen, hvis tid ved makten utløper i 2013, sa til parlamentsmedlemmene at det nasjonale fellesskapet må bringes tilbake og at politikk basert på personangrep må stanses.

Splittelser

- Vi må begynne å jobbe uten billige kompromisser igjen. Hver av oss må fylle sin rolle med ansvarlighet og respekt for sine motstandere, uten å virke splittende, sier Berlusconi, med henvisning til sin tidligere allierte Gianfranco Fini som forårsaket en splittelse av sentrum-høyre-koalisjonen og tvang frem tillitsvotumet.

- Jeg ser så mye hat, hat som kan styrke ødeleggelsen, sier mediemillardæren, som måtte innlegges på sykehus da han i fjor ble angrepet på gaten av en mentalt forstyrret mann.

Den italienske statsministeren mistet sitt en gang så komfortable flertall i parlamentet i juli da Fini, leder av underhuset og medgrunnlegger av sitt parti Il Popolo della Libertà («Frihetens folk», PdL), avsluttet samarbeidet for å danne en utbrytergruppe med støtte fra 34 arlamentsmedlemmer og ti senatorer.

Skattekutt

Under talen lanserte Berlusconi sitt program for resten av sin periode. Blant planene er populære tiltak som reform av rettsvesenet, skattekutt og en styrking av det italienske føderalsystemet.

Han lovet skattereduksjon for både forretninger og familier, men understreket behovet for å unngå å øke statsgjelden.

Han sa også at ulovlig innvandring, som han og Fini var uenige om, har falt med 88 prosent under hans regjeringstid. Han tok også æren for seire i kampen mot mafiaen.

Debatt

Talen varte omkring en time, og ble jevnlig avbrutt av applaus fra Berlusconis tilhengere. Berlusconi innrømmet at han var «bitter» over splittelsene i hans koalisjon, men innrømmet at debatten om hans politikk er legitim og nødvendig.

- Det finnes ikke noe demokrati og ingen god regjering uten et sterkt og fritt parlament, sier statsministeren, da han måtte svare på anklager om at han lovet politiske tjenester til parlamentsmedlemmer mot at de hjelper ham å sikre flertall.

Berlusconis tale er ventet å utløse en langvarig debatt i underhuset, fulgt av tillitsvotumet sent onsdag kveld.

Håper på seier

Ifølge ferske meningsmålinger har ikke velgerne hatt lavere tillitt til Berlusconi og hans regjering siden han ble valgt i 2008. Men han er ventet å seire ved avstemmingen neste uke, gitt Finis gjentatte forsikringer om at gruppen hans ikke vil forsøke å styrte regjeringen.

Utenriksminister Franco Frattini, en sterk støttespiller til Berlusconi, sa til i forkant av avstemmingen at han forventer at den lidende sentrum-høyre-koalisjonen vil komme styrket ut etter valget.

Berlusconi vil sikre støtte «fra dem som allerede har stemt på ham, sa Fratini. I tillegg kommer «visse andre» han har vunnet over på sin side siden han kom til makten.


Personvernpolicy