1 av 5 planter truet

Av de omkring 4000 plantesortene som har blitt grundig vurdert i studien er over en femdel vurdert som truet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Av de omkring 4000 plantesortene som har blitt grundig vurdert i studien er over en femdel vurdert som truet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

En av fem plantearter i verden er truet av utryddelse, ifølge en ny analyse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Studien er gjennomført av Royal Botanic Gardens, britiske Natural History Museum, og International Union for the Conservation of Nature.


Det er første gang trusselen mot verdens anslagsvis 380.000 plantearter blir gjort kjent, melder Science Daily.

- Studien bekrefter det vi allerede mistenkte, at planter er truet og at hovedårsaken er menneskeforskyldt tap av habitat, sier professor Stephen Hopper ved The Royal Botanic Gardens.

- For første gang har vi nå et klart globalt bilde av utryddingstrusselen for verdens kjente plantearter. Rapporten viser de mest umiddelbare truslene og de mest truede regionene.

Studien viser:

* Omkring en tredjedel av artene i utvalget er ikke tilstrekkelig kjent til å gjennomføre en analyse av hvor truet de er.

* Av de omkring 4000 artene som har blitt grundig vurdert er over en femdel vurdert som truet.

* Planter er mer truet enn fugler, like truet som pattedyr, men mindre truet enn amfibier og koraller.

* Det mest truede habitatet er tropiske regnskoger.

* Den mest truende prosessen er menneskeforskyldt tap av habitat, hovedsakelig omvandlingen av naturlige habitater til jordbruksområder og beitemark.

Personvernpolicy