Historisk riksrett på Island

Alltinget vil stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett. Foto: Scanpix//Arni Torfason
Alltinget vil stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett. Foto: Scanpix//Arni Torfason

Islands nasjonalforsamling, Alltinget, har vedtatt å stille tidligere statsminister Geir Haarde for riksrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Dette er meget tungt for meg å ta, men jeg forbereder nå mitt forsvar. Jeg mener at dette er en politisk motivert og grunnløs konklusjon, uttalte Haarde etter avstemningen.

– Jeg er helt overbevist om at jeg blir frifunnet, la han til.

Med knapt flertall – 33 mot 30 stemmer – gikk de islandske folkevalgte tirsdag kveld inn for å stille Haarde for retten. Det er hans styring av landets økonomi i forkant av finanskrisen som er årsaken til at det nå skal innledes riksrettssak.

En granskingskommisjon konkluderte tidligere i september med at Haarde, tidligere utenriksminister Ingibjörg Solrun Gisladottir, finansminister Ami Mathiesen og næringsminister Björgvin Sigurdsson hadde gjort seg skyldige i grove forsømmelser og burde stilles for riksrett. Men bare fem av kommisjonens medlemmer stilte seg bak rapportens konklusjoner.

Holdt utenfor

Det er første gang i Islands historie at en tidligere statsminister blir stilt for riksrett.

De tre andre tidligere statsrådene slapp å bli stilt for riksrett, men det var på hengende håret for eksfinansminister Mathiesen, som slapp unna med 32 mot 31 stemmer. Også for de andre var det få stemmer som skilte.

Tidligere næringsminister Sigurdsson, som hadde ansvar for bankene på Island, sier han ble holdt utenfor alle beslutninger.

– Jeg fikk ikke vite noe av det som foregikk, forklarte han.

Avstemningene i Alltinget var altså hele tiden svært jevne, og observatører til stede karakteriserte stemningen i Alltinget som svært spent.

Motstanderne mener at anklagepunktene mot Haarde er alt for uklare. Haarde anklages generelt for dårlig styring, og ikke for en enkelt sak som han har gjort feil, innvendes det.

Motstander

Islands statsminister, sosialdemokratiske Jóhanna Sigurdardóttir, sa før avstemningen at hun var motstander av å stille forgjengeren for riksrett.

Resultatet ventes ikke å få noen konsekvenser for den sittende regjering. Dersom alle hadde blitt frifunnet, kunne det imidlertid ha ført til mer politisk uro, mener observatører.

59 år gamle Haarde gikk av i januar 2009 rett etter at de største bankene på Island ble lagt i grus som følge av finanskrisen.

Staten måtte gå inn og overta alle de store bankene etter de enorme tapene og krakket i 2008.

Årsaken til at Haarde gikk av i begynnelsen av 2009 var imidlertid en kreftdiagnose. (©NTB)

Personvernpolicy