Påtalenemnda tviler ikke på Tysses positive prøve

Påtalenemnda i Antidoping Norge har anmeldt Erik Tysse etter den positive dopingprøven av kappgjengeren. Foto: Berit Roald / Scanpix.
Påtalenemnda i Antidoping Norge har anmeldt Erik Tysse etter den positive dopingprøven av kappgjengeren. Foto: Berit Roald / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anstein Gjengedal, lederen av påtalenemnda i Norges Idrettsforbund (NIF), sier at det ikke er grunn til å tvile på det positive resultatet som foreligger i Tysse-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Dette er kappgjengeren Erik Tysse:

Navn: Erik Tysse

Født: 4. desember 1980

Bosted: Søfteland

Klubb: Norna-Salhus

Øvelser: 20 og 50 km kappgang

Trener: Stefan Plätzer

Høyde: 190 cm

Sivilstand: Gift

Yrke: Svakstrømsmontør

Personlige rekorder: 1.19.11 (20 km), 3.45.08 (50 km)

Prestasjoner: 30 NM gull og 7 kongepokaler

Beste internasjonale prestasjoner: 5.-plass (50 km) i OL 2008, 5.-plass (50 km) i VM 2007, 7.-plass (20 km) i VM 2009, 8.-plass (20 km) i VM 2007.

Aktuell: Påtalenemnda i Antidoping Norge har anmeldt Tysse til domsutvalget i Norges Idrettsforbund etter at han avla positiv dopingprøve under en internasjonal konkurranse i Italia 1. mai. Prøven viste spor av Cera, som er kjent som tredje generasjons EPO. (©NTB)

Derfor har nemnda, som består av professorene Kåre Birkeland og Rigmor Solberg foruten Gjengedal, bestemt seg for å sende Erik Tysses dopingsak videre til domsutvalget i NIF.

Les også: Tysse anmeldes til domsutvalget

– Dette har egentlig ikke vært noen vanskelig sak, for det foreligger positiv både A- og B-prøve. Det har vært reist spørsmål om forskjell i spesifikk vekt på prøvene, men påtalenemnda har vurdert dette og ikke funnet grunn til å tvile på at det kan være Tysses prøve som er testet.

– Vi har brukt den tiden som har vært nødvendig, og vi har gjennomført en samvittighetsfull prøvelse av alle de faktiske forhold, dokumenter og innsigelser som foreligger i saken, sa Anstein Gjengedal til NTB på et pressemøte på Ullevaal stadion tirsdag.

Det betyr at Tysse-saken nå blir lagt over i domsutvalgets hender, og den kommer til å bli behandlet som alle andre dopingsaker. Påstanden fra påtalenemnda kommer etter all sannsynlighet til å bli på to års utestengelse, men det er opp til domsutvalget å vurdere om det er hold i den påstanden Gjengedal og co. har fremført.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskjellige metoder

Spesifikk vekt av urinen blir målt for å sikre at den urinen som skal testes er konsentrert nok. Professor Birkeland sier at det ble brukt to forskjellige målemetoder da denne vekten ble bestemt.

Første gang Tysses urinprøve ble målt for å finne den spesifikke vekten, ble det brukt en grov metode som Birkeland mener er grei nok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da prøven kom til Roma for å bli analysert, ble det brukt en litt annen metode som er mer nøyaktig. Derfor er det snakk om et lite avvik i den spesifikke vekten.

– Laboratoriet i Roma har bekreftet overfor oss i påtalenemnda at det ikke er uvanlig at et slik avvik kan forekomme. Det ble testet fem andre prøver på samme tid som Tysses prøve var i laboratoriet, og det samme avviklet i spesifikk vekt var til stede i alle disse prøvene.

Tysse avla sin positive prøve etter et stevne i Italia 1. mai. En måned senere forelå den positive A-prøven. Senere har han vært til stede i Roma og fått testet B-prøven. Den viste det samme resultatet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

DNA-test

– Vi ser ingen grunn til å tvile på at det er Erik Tysses urin som er testet. Derfor er det ikke så aktuelt for oss å se på dette med DNA-testing av denne prøven, sier Gjengedal.

Antidoping Norge kan fortelle at Tysse har fått tilbud om DNA-testing av prøven fra Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), men han har takket nei til dette av forskjellige grunner.

– I denne saken er det ingen grunn til å trekke i tvil det resultat laboratoriet er kommet fram til, mener Gjengedal.

Professor Birkeland sier til NTB at nemnda som nå har vurdert Tysses sak ikke ser noen grunn til å gå med på en rekonstruksjon, som det også har vært forslag om fra Tysses side.

– En slik rekonstruksjon vil aldri kunne bli helt lik, og den vil bare være med på å forkludre saken, dersom ikke resultatet blir som man ønsker, mente Birkeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalenemndas medlemmer understreket også at Cera, tredjegenerasjons EPO, som er funnet i Tysses prøve, kun kan komme inn i kroppen via injeksjoner, og det har nemnda selvsagt lagt stor vekt på i sin vurdering av denne saken.

– Vi har anmeldt Erik Tysse til domsutvalget. Nå får andre ta stilling til om våre vurderinger er holdbare, sa Anstein Gjengedal. (©NTB)