Vil bekjempe kreftceller med krydder

MOT KREFT? Curcumin er stoffet som gir gurkemeie den karakteristiske gulfargen. Britiske forskere vil nå teste stoffet i kreftbehandling. (Foto: Colourbox.com)
MOT KREFT? Curcumin er stoffet som gir gurkemeie den karakteristiske gulfargen. Britiske forskere vil nå teste stoffet i kreftbehandling. (Foto: Colourbox.com)

Britiske forskere lanserer gurkemeie som en ingrediens i kampen mot resistente kreftceller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved å bruke vev fra kreftsvulster som er fjernet fra pasienter, skal forskere ved University of Leicester bruke en ekstrakt, curcumin, fra gurkemeieroten i et forsøk på å drepe kreftceller som ikke lar seg knekke av cellegift.

Curcumin er stoffet som gir gurkemeie den karakteristiske gulfargen.

- Etter kreftbehandling er det ofte en liten gruppe celler igjen, og disse er ofte grunnen til at kreften kommer tilbake. Disse cellene ser ut til å ha andre egenskaper enn resten av kreftcellene i svulsten, og derfor er de motstandsdyktige mot cellegiften, forklarer Karen Brown, som leder denne nye studien, i en pressemelding.

Gurkemeie har en lang tradisjon innen folkemedisinen. Tidligere forskning har vist at gurkemeie har kreftforebyggende egenskaper og øker effekten av cellegift:

- Tidligere laboratorieforsøk har vist at curcumin, fra gurkemeie, ikke bare øker effekten av cellegift, men også reduserer antallet cellegiftresistente celler, sier Brown.

Hun håper deres forskning vil gi en forståelse av mekanismen som ligger bak dette.

- Den bør også hjelpe oss med å finne ut hvilken type pasienter som vil ha best nytte av curcumin-behandling i fremtiden, sier forskeren.

Les også: - Khat dreper kreftceller

Personvernpolicy