Storberget lover PST mer penger

Justisminister Knut Storberget (Ap) lover mer penger på neste års statsbudsjett. Foto: Scanpix
Justisminister Knut Storberget (Ap) lover mer penger på neste års statsbudsjett. Foto: Scanpix

Justisminister Knut Storberget (Ap) roser PSTs innsats i terrorsaken og lover økte bevilgninger på neste års statsbudsjett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed BujakTerrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak

– Jeg er meget komfortabel med PSTs innsats, sier Storberget etter at en av de siktede i den såkalte terrorsaken ifølge PST skal ha tilstått planlegging av en terroraksjon mot den danske avisen Jyllands-Posten.

Les også: Tilstår å ha planlagt terrorhandlinger

– Jeg har ikke for vane å kommentere pågående etterforskning, men vi registrerer jo hva som skjer, sier Storberget til NTB.

Les også: PET bekrefter terrortrussel mot Jyllands-Posten

– Det som er maktpåliggende for oss, er å sette PST i stand til å etterforske slike kompliserte saker. Bevilgningene til PST er styrket med rundt 50 prosent de siste tre-fire årene. Den styrkingen vil fortsette også neste år, sier Storberget til NTB.

– Er dette en budsjettlekkasje?

– Det må du gjerne kalle det. Men i disse tider føler jeg behov for å gi PST honnør for måten de griper an meget kompliserte saker. De leverer godt, sier Storberget.

Han understreker at det selvsagt er opp til påtalemyndighet og domstoler å avgjøre den konkrete terrorsaken.

Fakta om terrorsaken

* PST vurderer å endre siktelsen mot tre terrormistenkte menn med permanent oppholdstillatelse i Norge som 8. juli 2010 ble siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord. PST mener nå at terrormålet var den danske avisen Jyllands-Posten.

* Ifølge PST skal de tre ha planlagt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid.

* Politiets sikkerhetstjeneste framholder at de tre har forbindelse til al-Qaida og at saken har koblinger til USA.

* De siktede er: Mikael Davud (39), antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* David Jakobsen (31). Usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002. Fikk avslag på søknaden om asyl, men ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

* Shawan Sadek Saeed Bujak (37). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og senere utlevert til Norge.

* 28. september opplyser PST at Bujak har tilstått at han og de andre siktede planla terrorhandlinger mot Jyllands-Posten. (©NTB)

Les også: PST anklager forsvarere for lekkasjer

Myker opp restriksjonene for terrorsiktet

Personvernpolicy