Meling: – Gikk inn i planleggingen med åpne øyne

– For min klient har det vært veldig viktig å ta ansvaret for sine handlinger, ikke skyve noen foran seg eller påstå seg lurt inn i noe, sier Meling. Foto: Berit Roald / Scanpix
– For min klient har det vært veldig viktig å ta ansvaret for sine handlinger, ikke skyve noen foran seg eller påstå seg lurt inn i noe, sier Meling. Foto: Berit Roald / Scanpix

Den 37 år gamle Shawan Sadek Saeed Bujak tilstår at han har planlagt å sprenge avisen Jyllands-Posten. PST vurderer nå å endre siktelsen mot de tre terrorsiktede til å gjelde terrorplanlegging i Danmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 37 år gamle Shawan Sadek Saeed Bujak tilstår at han har planlagt å sprenge avisen Jyllands-Posten. PST vurderer nå å endre siktelsen mot de tre terrorsiktede til å gjelde terrorplanlegging i Danmark.

– Det kan hende at siktelsen vil bli endret. For alt tyder nå på at målet var i Danmark, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NTB.

Alsén bekrefter at 37 år gamle Bujak har tilstått at terrorplanleggingen har skjedd sammen med de to andre medsiktede, uigur-kineseren Mikael Davud (39) og usbekiske David Jakobsen (31), og at Bujak har oppgitt den danske avisen Jyllands-Posten som terrormål.

Les også: Tilstår å ha planlagt terrorhandlinger

De tre var opprinnelig siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå terrorhandlinger på norsk jord. Nå utelukker ikke PST at de nye opplysningene kan få konsekvenser for siktelsen.

Etter at Jyllands-Posten trykket de omstridte Muhammed-tegningene i 2005, har det vært avdekket flere antatte planer om terrorangrep mot den danske avisen.

Første gang

Kurdiske Bujak ble pågrepet i Duisburg i Tyskland i begynnelsen av juli etter at PST slo til mot det de mener var en terrorcelle i Norge. Det er første gang siden Bujak ble pågrepet at han innrømmer befatning med saken. Davud og Jakobsen ble pågrepet i en politiaksjon i Oslo-området. I forbindelse med fengslingsmøtet i juli ble det kjent at David Jakobsen har vært PST-informant og under overvåking.

Ifølge advokat Brynjar Meling, som sammen med Arvid Sjødin forsvarer Bujak, har 37-åringen vært i avhør hvor han har forklart seg om sin rolle og sin befatning med saken.

––For min klient har det vært veldig viktig å ta ansvaret for sine handlinger, ikke skyve noen foran seg eller påstå seg lurt inn i noe, sier Meling til NTB.

Det var like etter det siste fengslingsmøtet i Oslo tingrett i begynnelsen av september, at prosessen med denne erkjennelsen startet. I flere avhør har Bujak gradvis fortalt om sin medvirkning i terrorsaken. Meling sier han ikke har ønsket innsyn i saksdokumentene, og at Bujak ikke har kommet med erkjennelsen som følge av informasjon fra etterforskerne.

Kun planlegging

PST mener de tre terrorsiktede planla å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid. Ifølge PST har alle de tre forbindelser til al-Qaida.

Brynjar Meling understreker at det kun er snakk om handlinger som ligger på planleggingsstadiet.

Les også: PET bekrefter terrortrussel mot Jyllands-Posten

– Etter det jeg har forstått, kom planene aldri dit at det var noen konkret og nærliggende fare for at dette skulle iverksettes, sier Meling. Han mener det fortsatt er et åpent spørsmål om planleggingen var straffbar, og Bujak har derfor ikke erkjent straffskyld.

Ifølge Meling kjenner Bujak seg heller ikke igjen i påstandene om at han har vært en del av en terrorcelle. Han har heller ikke kjent til noen al-Qaida-tilknytning, sier advokaten.

Avhør tirsdag

Ifølge PST er den antatte hovedmannen i terrorsaken 39 år gamle Mikael Davud, en uigur fra Kina som kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning. Davud ble norsk statsborger i 2007. Usbekiske David Jakobsen kom til Norge som asylsøker i 2002 og ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

Alle de tre ble varetektsfengslet for fire uker både 9. august og 6. september. Davud og Jakobsen ble tirsdag formiddag innkalt til nye avhør etter at Bujak kom med sin tilståelse.

– Avhørene fortsetter utover dagen og kanskje også onsdag, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST.

Mikael Davud har ikke samarbeidet med politiet i avhør tidligere og har heller ikke møtt opp i retten ved de to forrige fengslingsmøtene. Davuds forsvarer Arild Humlen vil ikke si noe om Davud ønsker å samarbeide nå. (©NTB)

Terror-saken

* PST vurderer å endre siktelsen mot tre terrormistenkte menn med permanent oppholdstillatelse i Norge som 8. juli 2010 ble siktet for å ha inngått forbund med tanke på å begå en eller flere terrorhandlinger på norsk jord. PST mener nå at terrormålet var den danske avisen Jyllands-Posten.

Terrorsiktede Shawan Sadek Saeed BujakTerrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak

* Ifølge PST skal de tre ha planlagt å lage en kraftig bombe basert på stoffet hydrogenperoksid.

* Politiets sikkerhetstjeneste framholder at de tre har forbindelse til al-Qaida og at saken har koblinger til USA.

* De siktede er: Mikael Davud (39), antatt hovedmann. Uigur fra Kina. Kom til Norge i 1999 som kvoteflyktning og ble norsk statsborger i 2007.

* David Jakobsen (31). Usbeker. Kom til Norge som asylsøker i 2002. Fikk avslag på søknaden om asyl, men ble innvilget permanent opphold gjennom familiegjenforening.

* Shawan Sadek Saeed Bujak (37). Kurder fra Irak. Kom til Norge i 1999 og er innvilget oppholdstillatelse på humanitært grunnlag. Han ble pågrepet i Tyskland og senere utlevert til Norge.

* 28. september opplyser PST at Bujak har tilstått at han og de andre siktede planla terrorhandlinger mot Jyllands-Posten. (©NTB)

Les også: PST anklager forsvarere for lekkasjer

Myker opp restriksjonene for terrorsiktet

Personvernpolicy