- Journalister truer UDI

TRUES: UDI-ansatte trues av journalister, fortalte direktør Ida Børresen under Åpenhetstinget tirsdag. (Arkivfoto: Gorm Kallestad / Scanpix)
TRUES: UDI-ansatte trues av journalister, fortalte direktør Ida Børresen under Åpenhetstinget tirsdag. (Arkivfoto: Gorm Kallestad / Scanpix)

Journalister truer Utlendingsdirektoratet med negativ omtale dersom de ikke får det som de vil i saker der de selv er parter, ifølge UDI-direktør Ida Børresen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Offentlighetsutvalget er et eget utvalg som skal bidra til mer åpenhet i samfunnet. Utvalget ble opprettet av Norsk Presseforbund i 1971, og har siden da jobbet aktivt for å videreføre og videreutvikle offentlighetsprinsippet i Norge, som blant annet er nedfelt i Offentlighetsloven.

Åpenhetstinget er et årlig arrangement i regi av Norsk Presseforbund.

OSLO (ABC Nyheter): Dette kom frem da UDI-direktøren fortalte om sine erfaringer med pressen under arrangementet Åpenhetstinget i Oslo tirsdag.

Ida Børresen fortalte forsamlingen at UDI har blitt kontaktet av flere journalister fra ulike medier, også store medier, som forsøker å påvirke utfallet av saker der de selv er parter, enten direkte eller indirekte.

- Det viser seg at de henvender seg på vegne av en venn av kona eller er selv forlovet med en utlending eller vurdere å hente inn en au pair. Slik misbruk av tittelen journalist er et maktmisbruk, sier Børresen.

- De gir også inntrykk av at de vil skrive negativt om saken. Dette er meget grovt misbruk av posisjon, fortsetter hun og understreker at slike henvendelser avvises av UDI.

Børresen ønsker ikke å avsløre hvilke journalister eller medier det dreier seg om.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, som også var til stede under arrangementet, mener dette er meget alvorlig:

- Jeg er mildt sagt sjokkert over at journalistene prøver å utnytte sin egen stilling på denne måten. Dette er meget grovt, sier han.

Kokkvold ber UDI-direktøren om å varsle journalistens overordnede dersom noe slik skjer igjen.

- Vi skal absolutt vurdere forslaget fra Kokkvold. Det er et bra og konkret forslag for å få stoppet dette her, sier Ida Børresen til ABC Nyheter.

Åpenhetstinget arrangeres årlig og skal være et forum for kunnskap, erfaringsutveksling og debatt knyttet til spørsmål om offentlighet, åpenhet og innsyn i det norske samfunn.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy