Drektig igjen før den har født

Den europeiske brunharen, også kalt sørhare, kan bli drektig igjen med et ferdig utviklet kull fremdeles i magen. (Foto: Wikimedia Commons / Rosenzweig)
Den europeiske brunharen, også kalt sørhare, kan bli drektig igjen med et ferdig utviklet kull fremdeles i magen. (Foto: Wikimedia Commons / Rosenzweig)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En haretype har evne til å starte et nytt svangerskap mens forrige kull fremdeles er i magen, viser forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Europeisk brunhare (Lepus europaeus) også kalt sørhare eller felthare er en haredyrart i harefamilien. Den er rødbrun av farge og skifter ikke til hvit vinterpels. Sørharen er noe større enn vår vanlige hare, med en vekt på 2,5–7 kg og kroppslengde 55–68 cm.

Unger av sørhare har vanligvis en hvit flekk på langs i pannen; denne forekommer bare meget sjelden hos unger av vanlig hare. Sørhare forekommer særlig i kulturlandskap.

Kilde: Store norske leksikon

Fordi tidligere studier av denne typen hare – europeisk brunhare (Lepus europaeus) – har vist at den har korte intervaller mellom ungekullene, så har man antatt at den har evne til å bli drektig på nytt, før den har født.

Men nå har tyske forskere klart å se den unike mekanismen bak denne prosessen, ved hjelp av høyoppløste ultralydbilder og farskapstesting av hannharene, melder Forskning.no.

Den europeiske brunharen som også finnes i norsk natur – i Østfold og Akershus – går under navnet sørhare her til lands.

Haren har rundt 42 dagers svangerskap, og i studien ved Leibniz Insitutute for Zoologi and Wildlife Research (IZW) skjedde den nye befruktningen allerede den 37. dagen. De nye embryoene utviklet seg først noen dager i egglederen, men da livmoren ble ledig flyttet de inn dit for å vokse videre, viste ultralydbildene til forskerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med det nye svangerskapet utviklet det seg et nytt organ kalt det gule legemet – som også mennesker får to uker etter eggløsning – og som holder seg aktivt i tre måneder dersom egget blir befruktet.

Det gule legemet produserer svangerskapshormonet progesteron, og haren har dette under hele drektighetsperioden. At det danner seg et nytt organ i tillegg til det som var der fra før, taler også for at det pågår et dobbelt svangerskap hos haren, mener forskerne.

For at hunnharen skal kunne bli drektig for andre gang, må sædcellene fra hannen komme seg gjennom en livmor som er full av ferdige hareunger, for å befrukte de nye eggene som ligger i egglederen. Dette slet forskerne med å få til å stemme, men ved å farskapsteste hannene, mener de å ha vist at det er nettopp det som må ha skjedd.

- Ved å bruke ulike hanner som fedre, avslørte gentester at sæden må ha passert gjennom livmoren, med det full utviklede kullet inni, sier forsker og veterinær Kathleen Roellig i en pressemelding.

Studien er publisert i Nature - les mer her.

Les mer om vitenskap i ABC Nyheter.