ALFA-redaktør: – Ekstremt dårlig ledelse i Forsvaret

– Det mest sjokkerende i denne saken er ikke soldatenes uttalelser, men Forsvarets åpenbare dolking av egne soldater, sier sjefredaktør Magnus S. Rønningen i bladet ALFA.
Foto: Scanpix
– Det mest sjokkerende i denne saken er ikke soldatenes uttalelser, men Forsvarets åpenbare dolking av egne soldater, sier sjefredaktør Magnus S. Rønningen i bladet ALFA. Foto: Scanpix

Forsvaret har dolket egne soldater i ryggen, mener redaktøren for magasinet ALFA, som denne uka inneholder den omstridte dokumentaren om norske soldaters holdninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dokumentaren, som mandag ble kjent gjennom VG, kommer norske soldater med en rekke sterke uttalelser om krigen i Afghanistan.

Generalinspektøren for Hæren, Per Sverre Opedal, skriver i en pressemelding mandag at Hæren har avdekket at det finnes holdninger i enkelte miljøer som Hæren ikke kan akseptere.

Les også: Soldater: – Å være i kamp er bedre enn sex

– Sprayet dødninghoder på afghanske hus

– Det mest sjokkerende i denne saken er ikke soldatenes uttalelser, men Forsvarets åpenbare dolking av egne soldater. Det er for meg i beste fall ekstremt dårlig ledelse og den virkelige skandalen, sier sjefredaktør Magnus S. Rønningen i bladet ALFA til NTB.

Bladet kommer på gata 1. oktober, og dokumentaren er på trykk over hele 17 sider. Redaktøren ser ikke noe kontroversielt i uttalelser som «Å være i kamp er bedre enn å knulle», «Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling» og «Hensikten er å drepe.»

Les også: – Sprayet dødninghoder på afghanske hus

– Det er ikke noe kontroversielt i disse uttalelsene, det som er kontroversielt er Forsvarets håndtering av saken. Dette er blant de fineste guttene jeg har møtt. Jeg blir opprørt over hvordan de nå blir ofret for forsvarsledere som tydeligvis er langt mer redd for opinionen og media her hjemme enn soldatene de har sendt ned for å krige i Afghanistan.

Les også: Soldater: – Å være i kamp er bedre enn sex

– ALFAs dokumentar er et sant bilde fra en krig. Krig handler om å ta livet av en fiende før han tar livet av deg. Og at det føles bra når det går veien, burde ikke komme som en overraskelse for Forsvaret. Dette er unge gutter i en ekstrem situasjon de er satt i av norske politikere. Min opplevelse var at de var skikkelige gutter med en høy grad av profesjonalitet som nøt stor anerkjennelse fra de allierte styrkene, sier Rønningen. (©NTB)

Personvernpolicy