Chávez’ parti vant i Venezuela

Partiet til Venezuelas president Hugo Chávez beholder flertallet i nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters/SCANPIX
Partiet til Venezuelas president Hugo Chávez beholder flertallet i nasjonalforsamlingen. Foto: Reuters/SCANPIX

Opposisjonen hevder å ha fått flest stemmer i valget i Venezuela. Men regjeringspartiet sikret seg likevel flertall i nasjonalforsamlingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hugo Chávez’ politikk
* Hugo Chávez ble valgt til president i Venezuela første gang i 1998. Gjenvalgt i 2000 under en ny grunnlov, og igjen i 2006. Vil nok en gang stille som kandidat i presidentvalget i 2012.

* Står for en sosialistisk ideologi, som han har døpt «bolivarisme» etter Sør-Amerikas frigjøringshelt Simón Bolivar.

* Har nasjonalisert store deler av Venezuelas oljeindustri. Landet er Sør-Amerikas største oljeprodusent.

* Opposisjonen, som samlet seg i en felles blokk foran valget på ny nasjonalforsamling 26. september, mener Chávez styrer landet som en diktator.

* Chávez’ sosialistparti fikk flest stemmer i valget, men mistet flertallet på to tredeler. Dermed blir det vanskeligere for Chávez å få til endringer i grunnloven. (©NTB)

Opposisjonen sier den fikk 52 prosent av stemmene i søndagens valg, men innrømmer at den ikke greide å sikre seg et flertall av plassene i nasjonalforsamlingen.

Ifølge valgkommisjonen fikk regjeringspartiet til president Hugo Chávez, PSUV, minst 90 plasser, mens opposisjonsalliansen Demokratisk enhet fikk minst 49. Et tredje parti fikk to plasser.

Det betyr at opposisjonen har sikret seg over en tredel av de 165 plassene, mens den ved forrige valg fikk under 20 prosent.

– Dette gir oss mye politisk makt. Vi er veldig glade, sier talsmann for Demokratisk enhet, Armando Briquett. (©NTB)

Personvernpolicy