Soldater: – Å være i kamp er bedre enn sex

Uttalelser fra norske soldater har ført til krisealarm i toppledelsen i Forsvaret. Foto: Scanpix
Uttalelser fra norske soldater har ført til krisealarm i toppledelsen i Forsvaret. Foto: Scanpix

Uttalelser soldater i Telemark bataljon har gitt til et norsk magasin, har utløst full krisealarm i toppledelsen i Forsvaret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det å være i kamp er verdt de tre månedene uten puling. Det høres kanskje teit ut, men det er bedre enn å knulle», er blant uttalelsene soldatene kommer med til det nye magasinet Alfa.

I magasinet, som lanseres 1. oktober, snakker soldatene blant annet om sine holdninger til å ta liv og om hvordan de har lyst til å hevne seg etter medsoldaters død.

Les også: – Sprayet dødninghoder på afghanske hus

Sikkerhetssituasjonen i Faryab i Afghanistan, der flesteparten av de norske soldatene er stasjonert, er blitt stadig verre det siste året. Soldatene havner oftere og oftere i skuddvekslinger, noe Telemark bataljon-soldatene tilsynelatende er svært fornøyde med.

Les også: Undersøker om norske soldater har drept unødig

«Det er sånn som det er her nå, vi håpet det skulle bli. Man verver seg ikke til Afghanistan for å redde verden, men for å være med i en skikkelig krig», sier soldatene.

– Dette er holdninger til å ta liv, til hevn og til menneskeverd som jeg overhodet ikke kan stille meg bak. Slike holdninger er vi nødt til å ta grep for å hindre, sier generalinspektør for Hæren, generalmajor Per Sverre Opedal, til VG.

Fredag var det krisemøte i Hærstaben, og mandag har bataljonssjef for Telemark bataljon, Lars Lervik, innkalt sine sjefer til to dagers kriseseminar.

– Jeg har en bekymring for holdningene i min avdeling. Bekymringen er knyttet til rollen som norsk soldat og holdningene til det å ta liv. Dette har jeg behov for å gjøre noe med, sier oberstløytnant Lars Lervik til VG. (©NTB)

Personvernpolicy