Miliband lover å samle Labour

Ed Miliband vil samle Labour, men blir ansett som en gavepakke til Det konservative parti fordi han skylder fagforeningene valgseieren. Foto: REUTERS / Lewis Whyld / SCANPIX.
Ed Miliband vil samle Labour, men blir ansett som en gavepakke til Det konservative parti fordi han skylder fagforeningene valgseieren. Foto: REUTERS / Lewis Whyld / SCANPIX.

Ed Miliband, som lørdag ble valgt som ny leder av Labour i Storbritannia, håper han vil ha en samlende effekt på det splittede partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Miliband lover at han vil jobbe for å forene partiet etter splittelsen som kjennetegner Labours 13 år i posisjon, blant annet forårsaket av den bitre striden mellom Tony Blair og Gordon Brown.

Valgkampen innad i partiet har blitt fulgt med spenning, ikke minst fordi den involverte to brødre. Ed Miliband slo sin storebror David på målstreken med knappe 1,3 prosent flere stemmer.

Les også: - Fordel Ed Milliband

Tidligere innenriksminister David Blunkett fra Labour advarer brødrene mot konflikter.

– Vi har aldri sett to brødre som har kjempet mot hverandre på denne måten. De er brødre i blodet, og de kan ikke risikere å komme i konflikt med hverandre slik som Tony og Gordon. Det kan ikke vi heller, sier han til BBC.

Støttet av fagforeningene

For å få samlet Labour må Ed blant annet innynde seg hos sin brors støttespillere i partiet. David Miliband fikk mesteparten av stemmene fra parlamentsmedlemmer og vanlige partimedlemmer, mens den nye lederen fikk flest stemmer blant fagforeningene, som står for størsteparten av Labours støping.

Den tidligere ministeren Tessa Jowell støttet Davids kampanje, men gledet seg likevel over Eds valgseier.

– Jeg blir oppmuntret av Eds lyst å forene partiet. Det er en merkbart ønske fra alle om å få det til, sier hun.

Den 18 år gamle studenten og partimedlemmet Chris Hill har også stor tro på Miliband.

– Han kan nå ut til unge mennesker. Han prater et språk som folk kan forstå, sier han.

– Lover ikke godt

Sayeeda Warsi, leder for Det konservative parti, som overtok makta i britisk politikk i valget i vår, mener at Labour ser ut til å forlate sin sentrumsorientering med den nye lederen.

– Dette er et tilbakesteg for Labour, sier hun.

Warsi legger til at det ikke lover godt for partiet at Miliband skylder sin nyervervede posisjon til fagforeningene. Charlie Whelan, politisk direktør for fagforeningen UNITE, sa til BBC at velgerflukten fra Labour ble utløst av partiets dårlige lytteregenskaper.

– Jeg tror partiet sluttet å høre etter. Men Miliband er en lytter og er interessert i hva folk vil, sier Whelan.

Raskt etter at han gikk av med seieren, innrømmet Miliband partiets nederlag.

– Jeg er stolt av lederskapet til Tony Blair og Gordon Brown, men vi tapte valget, og vi tapte det stygt. Jeg vet vi har behov for å forandre oss. En ny generasjon har tatt over lederskapet i Labour, en ny generasjon som forstår verdien av forandring, sa han. (©NTB)

Personvernpolicy