Pusser opp Hitler-bil

Denne olivengrønne Mercedes Benzen fra 1939, var en gave fra Adolf Hitler gitt til den nepalske kongen i 1940. Fordi det var få veier i landet, måtte bilen bæres over store avstander. Nå skal bilen settes i stand igjen. Foto: National Geograhic.
Denne olivengrønne Mercedes Benzen fra 1939, var en gave fra Adolf Hitler gitt til den nepalske kongen i 1940. Fordi det var få veier i landet, måtte bilen bæres over store avstander. Nå skal bilen settes i stand igjen. Foto: National Geograhic.

I 1940 ga Hitler en Mercedes Benz i gave til kong Tribhuvan av Nepal. Etter flere tiår med forfall, skal bilen nå settes i stand igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Snart kan turister som besøker Narayanhiti-palasset i Katmandu ta en tur med en kjøredoning med en svært spesiell historie.

En sliten Mercedes Benz-veteranbil, som tidligere tilhørte kong Tribhuvan av Nepal, skal nemlig settes i stand igjen etter å ha rustet vekk i flere år.

Den olivengrønne Mercedesen fra 1939, var en gave fra Adolf Hitler gitt til den nepalske kongen i 1940 - muligens for å unngå at Nepal skulle alliere seg med Storbritannia og Frankrike i kampen mot Tyskland.

Fordi det ikke ennå fantes godt utbygde veier i fjellandet på den tiden, måtte bilen bæres fra slettene sør i Nepal til hovedstaden Katmandu. Reisen tok flere dager - og et bilde fra den strabasiøse ferden kan sees øverst i denne artikkelen.

De siste fem årene har den engang så staselige bilen vært stuet vekk i en gammel garasje i tilknytning til palasset til tidligere kong Tribhuvan Bir Bikram Shah (1906 - 1955), farfar til den lite populære kong Gyanendra, som ble avsatt da Nepal ble republikk i mai 2008.

Etter at kong Tribhuvan døde, ble bilen brukt som øvingsobjekt av Katmandus mekanikerelever.

Både panser, dører og seter skal være ødelagt og må repareres.

– Planen er å sette bilen i stand igjen slik at de som besøker slottsmuseet kan prøve det kongelige kjøretøyet. Det vil være populært blant de besøkende, og vil i tillegg gi folk en følelse av de politiske endringene som har vært i landet, sier Mod Raj Dotel, talsmann for det nepalesiske kulturdepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Personvernpolicy