Foreslår fengselsstraff for ulovlig partistøtte

For regjeringen Stoltenberg har det vært et problem at grove tilfeller av ulovlig partistøtte tidligere ikke har vært straffbart. Det kan det nå bli en slutt på. (Foto: Scanpix)
For regjeringen Stoltenberg har det vært et problem at grove tilfeller av ulovlig partistøtte tidligere ikke har vært straffbart. Det kan det nå bli en slutt på. (Foto: Scanpix)

Regjeringen foreslår at grove tilfeller av juks med partistøtte skal kunne straffes med bøter eller fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For regjeringen har det vært et problem at grove tilfeller av ulovlig partistøtte ikke har vært straffbart tidligere, melder TV 2.

– De eneste sanksjonsmulighetene vi har i dag er at vi kan trekke tilbake feilaktige tildelte offentlige midler, sier administrasjonsminister Rigmor Aasrud (Ap).

Nå er et nytt lovforslag ute på høring. Forslaget tar blant annet for seg muligheten for å straffeforfølge grove eller gjentatte tilfeller av ulovlig partistøtte.

– Grove tilfeller er der du får støtte til et ikke-eksisterende parti, eller man mottar anonyme gaver. Dette er tilfeller hvor vi foreslår å bruke både bøter og fengselsstraff, sier Aasrud.

Den siste tiden har Senterpartiet vært i søkelyset etter at partiet tok imot ulovlig partistøtte før valget i 2009.

Kanalen har tidligere avslørt at Eidsiva Energi fikk en omstridt konsesjon og at sjefen i selskapet ble utnevnt til styreleder i Avinor av Senterpartiets statsråder. Dette skjedde etter den ulovlige pengestøtten til Sp.

Lørdag skriver Oppland Arbeiderblad at et delvs Eidsiva-eid selskap fikk 1,5 millioner i støtte fra kommunalminister Navarsete i august i år.

Ingen i Senterpartiet vil kommentere lovforslaget om fengselstraff for ulovlig partistøtte.

Stortinget vil trolig vedta denne loven over nyttår.

Personvernpolicy