Ingen psykiatrisk historie forklarer familiedrap

To av de døde ble funnet i leiligheten på Mortensrud. (Foto: Aleksander Andersen / Scanpix)
To av de døde ble funnet i leiligheten på Mortensrud. (Foto: Aleksander Andersen / Scanpix)

Familiefaren som drepte sine tre barn, kona og siden seg selv i Oslo, har ingen psykiatrisk forhistorie i Norge, viser politiets foreløpige etterforskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble dødsårsaken for de drepte fra Mortensrud offentliggjort. Den foreløpige obduksjonsrapporten i drapssaken viser at moren i familien ble kvalt og at faren og de to eldste barna druknet.

Den 41 år gamle faren drepte sin kone, sine tre barn og til slutt seg selv.

Den eldste datteren, en ni år gammel jente, ble tilfeldigvis funnet død i Gjersjøen i Follo ved 13-tiden onsdag. Da politiet gikk inn i familiens leilighet på Mortensrud i Oslo klokken 16.15, fant de kona (37) og et 14 dager gammelt spedbarn kvalt.

Klokken 23.15 samme kveld fant dykkere fra brannvesenet den sju år gamle datteren og faren på 13 meters dyp.

– Ingen varsler

Fredag hadde politiet ikke kommet over opplysninger som skulle tilsi at 41-åringen har en forhistorie med psykiske problemer. Han skal i ti år ha vært geriljasoldat i det forbudte kurdiske kommunistpartiet Kommalah, men måtte til slutt flykte på begynnelsen av 1990-tallet.

– Så langt vi vet, så har han ikke hatt befatning med psykiatrien etter at han kom til Norge i 1991, sier Rohde til Dagbladet.no

Politiet har heller ikke funnet brev eller andre ting som noen familiemedlemmer har etterlatt seg for å forklare det som skjedde.

Siste livstegn mandag

Når det gjelder spedbarnet, har politiet foreløpig ingen sikker konklusjon på dødsårsaken. Dødstidspunktene er også uavklart. Vitneobservasjonene er litt sprikende, opplyser politiet, men drapene kan ha skjedd allerede mandag ettermiddag.

Siste sikre livstegn fra familien er at faren hentet de to jentene på skolen mandag. Natt til onsdag fikk politiet en bekymringsmelding fra pårørende som ikke klarte å komme i kontakt med familien,

Kartlegger bevegelser

Politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved volds- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt sier at politiet fortsetter arbeidet med kartlegging av familiens bevegelser ved å systematisere opplysningene de har innhentet ved rundspørring og vitneavhør.

Moren i familien, som var fra Marokko, fikk oppholdstillatelse i Norge så sent som i august i år. Hun kom til Norge første gang i 1998. Mannen, som opprinnelig er fra Iran, kom til Norge i 1991 og ble ifølge politiet norsk statsborger i 1999. Alle de tre barna var norske statsborgere. (©NTB)

Personvernpolicy