Ny vurdering for Treholt
Gjenopptakelseskommisjonen har i dag besluttet å ta den tidligere gjenåpningsbegjæringen fra Arne Treholt opp til ny vurdering.
* Rettssaken startet i Eidsivating lagmannsrett 25. februar 1985, og 20 juni samme år ble han dømt til 20 års fengsel for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak.
* Det såkalte pengebeviset var omdiskutert fra rettsprosessen startet. Treholt innrømmet at han hadde flere tusen amerikanske dollar liggende, men benektet konsekvent å ha fått dem av sin KGB-kontakt Gennadij Titov som betaling for informasjon.
* Pengene skal ha blitt funnet, og ifølge POT (Politiets overvåkingstjeneste) også fotografert, under en ransaking av Treholts leilighet 22. august 1983. Dette er tidligere bestridt av Treholts tidligere forsvarer og mangeårige advokat, Arne Haugestad.
* Dommen ble anket til Høyesterett, men Treholt trakk anken.
* Treholt ble benådet 3. juli 1992 av helsemessige grunner etter å ha sonet åtte år og fem måneder av dommen.
* Tre ganger har han satt fram begjæring om gjenopptakelse av straffesaken, men er blitt avvist hver gang, sist av Gjenopptakelseskommisjonen 15. desember 2008.
* I boken «Forfalskningen – politiets løgn i Treholt-saken», hevder forfatterne at pengebeviset er forfalsket og at bildene av Treholts koffert er tatt i ettertid.
* Lørdag fortalte en tidligere spaner i det daværende overvåkingspolitiet overfor Aftenposten at bevis i spionsaken ble fabrikkert. Det samme sa en annen politimann til forfatterne av boken.
* Det er reist tvil om habiliteten til riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstads i saken, siden de utgjorde aktoratet i påtalemyndighetens sak mot Treholt. De fastholder at de er habile, men åpnet for at andre kan måtte håndtere selve pengebevist.
* Busch anmodet tirsdag Gjenopptakelseskommisjonen om gjenåpne saken, med det formål å undersøke pengebeviset på nytt.
(©NTB)
Gjenopptakelseskommisjonen har i dag besluttet å ta den tidligere gjenåpningsbegjæringen fra Arne Treholt opp til ny vurdering.
Det ble kjent ved en pressekonferanse klokken 15 fredag.
Begjæringen ble først fremmet for gjenopptakelseskommisjon i 2005. Behandlingen av denne ble avsluttet i 2008.
- Vi har besluttet å ta saken opp til en ny behandling, sier kommisjonens leder Helen Sæter.
Det er den tidligere gjenåpningsbegjæring som tas opp til ny behandling, særlig knyttet til pengebeviset.
Sæter trakk fram påstander som er framsatt i boken «Forfalskningen – Politiets løgn i Treholt-saken» som avgjørende for at saken nå tas opp til ny behandling.
– Det er svært alvorlige beskyldninger som har kommet fram, både for den konkrete saken og for rettsstaten Norge, sa Sæter.
Ifølge Sæter har partene i saken gitt sin tilslutning til at begjæringen tas opp til ny behandling. Saken har høy prioritet, og arbeidet starter allerede over helgen.
– Vi understreker at vi på dette tidspunkt ikke har noen oppfatning om holdbarheten i det som har fremkommet av påstander, sa Sæter.
PST skriver på Twitter: «PST er fornøyd med at Gjenopptakelseskommisjonen nå skal se på Treholt-saken nå nytt.»
- En ørefik
– Det som kommer, er en ørefik til riksadvokaten, sa Arne Treholt om den ventede kunngjøringen fra Gjenopptakelseskommisjonen.
Like etter ankomst til Gardermoen fredag ettermiddag fikk spiondømte Arne Treholt en orientering på telefonen om hva som er Gjenopptakelseskommisjonens konklusjon.
– Det som kommer, er en ørefik til riksadvokaten, var Treholts umiddelbare reaksjon overfor NTB etter samtalen.
Se ABC TV: - Har ingen magefølelse
Flyet fra Stockholm landet ved 13.30-tiden, og Gjenopptakelseskommisjonen la frem sitt svar klokken 15.
Arne Treholt er til daglig bosatt på Kypros, men befant seg i Oslo når kommisjonens leder Helen Sæter kom med kunngjøringen fredag klokka 15.00. Hans håper saken fra 1985 kan gjenåpnes og at han renvaskes for punktene om spionasje til fordel for Sovjetunionen.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: D-dag for Treholt
Det var tirsdag riksadvokat Tor-Aksel Busch ba Gjenopptakelseskommisjonen gjøre vurderinger av det omstridte pengebeviset i spionsaken fra 1985. I boka «Forfalskningen» settes det fram påstander om at bevisene er en forfalskning. I kjølvannet av boka har flere tidligere polititjenestemenn fra POT bekreftet at dette kan ha skjedd.
- Fri i 2011
På sin vei til Oslo deltok Treholt torsdag kveld under opptaket av talkshowet til Fredrik Skavlan i Stockholm. Der gjentok han at han aldri hadde gitt videre opplysninger som kunne skade Norges sikkerhet.
– Det har jeg stått fast ved siden det første avhøret. Når jeg fortsatt i dag, som 67-åring, kjemper for å bli renvasket for denne spionasjetiketten så er jo det fordi jeg mener jeg har blitt utsatt for en behandling som ikke sømmer seg en rettsstat, sier Treholt til NTB etter opptaket i Studio 2 i TV-huset til Sveriges Television i Stockholm.
Artikkelen fortsetter under annonsenLes også: Treholts ekskone bryter tausheten
Under programmet fikk Treholt derimot ingen støtte fra tidligere justisminister og nå forfatter Anne Holt, som også var gjest i programmet. Hun sa rett ut at hun mener dommen på 20 års fengsel fra 1985 er riktig, men at hun likevel regner med at Treholt vil bli frikjent dersom Gjenopptakelseskommisjonen finner grunn til å åpne saken.
– Jeg tror at Arne Treholt er en frifunnet mann innen utgangen av 2011. Jeg mener da at det er feil i forhold til hva han har gjort, men jeg mener det er en veldig liten pris å betale for å forsøke å gjenopprette tilliten til det norske rettssystemet dersom påstandene om juks er sanne, sa Holt.
Les også: – Løgn, sier etterforskningsleder om juksepåstand
Sliten, sint og forbannet
Etter opptaket fortalte Treholt hvordan den siste tidens opplysninger om at tjenestemenn i POT (daværende Politiets sikkerhetstjeneste) skal ha fabrikkert bevis i spionsaken har preget og slitt ham ut. Han sier han er sint og forbannet over metodene som er blitt holdt hemmelig helt til de siste to ukene.
Artikkelen fortsetter under annonsenBlant annet har opplysningene om at POT hadde videoovervåking av stua i leiligheten på Frogner i halvannet år vært opprørende.
– De opplysningene er voldsomt vanskelig å ta. Jeg føler det både opprørende og nedverdigende. Jeg kan jo tenke meg hvordan en kvinne som min tidligere kone, Kari Storækre, må føle i denne situasjonen. Jeg synes også dette er veldig vondt for en gutt som da bare var seks år og som på en måte fikk sin lekeverden brettet ut, sier Treholt som er glad for at de hemmelige tjenestene nå skal granskes på nytt.
Les også: Fritas fra taushetsplikt i Treholt-saken