Inger-Lise Johannessen krever ny sak i Norge:

- Therese-saken må opp igjen

Thereses mamma, Inger-Lise Johannessen, krever nå at norsk politi tar opp igjen saken. - Nå kan de ikke lengre si at riktig mann er tatt, sier hun. (Foto: Anne Lovise Dirdal/Drammens Tidende)
Thereses mamma, Inger-Lise Johannessen, krever nå at norsk politi tar opp igjen saken. - Nå kan de ikke lengre si at riktig mann er tatt, sier hun. (Foto: Anne Lovise Dirdal/Drammens Tidende)

I dag ble det klart at Therese-saken kommer opp igjen i Sverige. Den drepte 9-åringens mor er kjempeglad og krever at saken åpnes raskt i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): I Sverige har Svea hovrett besluttet at Sture Bergwall, dømt for åtte drap under navnet Thomas Quick, får Therese-saken gjenopptatt, melder NTB.

- Jeg er kjempeglad. Det er utrolig bra, sier Inger-Lise Johannessen som er mor til ni år gamle Therese som forsvant i juli 1988, til ABC Nyheter.

- Sterke argumenter

Hovrettens beslutning tolkes i realiteten som er frikjennelse, selv om den formelle beslutningen skal fattes av Falu tingrett på et senere tidspunkt.

- Men sannsynligheten er stor for at saken mot Bergwall nå legges ned, sier også den dømte svenskens advokat, Thomas Olsson i en kommentar.

Det innebærer i så fall at han frikjennes også for dette drapet. Tidligere i år ble dommen mot ham i en annen drapssak underkjent, men formelt er Bergwall fortsatt dømt for syv drap.

Les også: VG-notisen som utløste Quicks drapsfantasi

Les også: Viktig bevis i Quick-dommen holder ikke mål

- Vi har hele tiden trodd at vi hadde sterke argumenter, men har ikke vært sikker. Nå føler vi en stor lettelse, sier Olsson til ABC Nyheter.

For Thereses mor betyr dagens vedtak mye. Hun er veldig tilfreds med at jakten på gjerningsmannen kan starte igjen.

- Endelig. Nå må norsk politi ta opp igjen saken. De kan ikke lengre si at rett mann er att, sier hun.

Bergwall: - Glad for familiens skyld

For en måned siden ble det klart at den instansen som gransket dommen sa ja til at saken kunne tas opp igjen. Da understreket Inger-Lise Johannessen også nødvendigheten av at man startet jakten på en annen gjerningsmann.

Les også: - Håper morderen blir tatt

Les også: Håper Quick frikjennes

Også den dømte Sture Bergwall er glad for at han blir trodd. Han har tidligere tilstått en rekke drap, men trakk alle tilståelsene i 2008. Tidligere i år ble han formelt frifunnet for det første av alt åtte drap.

- Jeg er veldig glad - glad for familien til Therese sin skyld, og for at den utpekte medsammensvornes skyld, sier Bergwall til ABC Nyheter.

Hovrettens begrunnelse for hvorfor de tillater Bergwall muligheten til ny rettssak, levner eterforskerne av saken liten ære. Hovretten mener avhørene av ham er lite troverdige og at den mistenkte tillates å endre og tilpasse sine forklaringer.

I tillegg avviser de det eneste fysiske bevis i saken, en gjenstand som norske rettsmedisnere først mente var beinrester, og man mener at etterforskerne ikke grundig nok har vurdert og avhørt personer som kunne gi den dømte alibi for kvelden Therese ble borte.

Hans advokater vil i løpet av høsten også legge frem en begjæring om at dommene mot ham i to andre «norske» saker tas opp på nytt. Det gjelder drapene på Gry Storvik og Trine Jensen på 80-tallet.

Det var i april at Bergwalls advokater leverte sin begjæring til Svea hovrett om å få Therese-saken gjenopptatt.

Therese Johannessen forsvant sporsløst fra Fjell i Drammen 3. juli 1988, og hun har aldri blitt funnet.

Personvernpolicy