Plast dreper en million

Frivillige i Bulgaria forsøker å rense en dam som er fylt med plastflasker og annet søppel. Foto: Scanpix/AFP.
Frivillige i Bulgaria forsøker å rense en dam som er fylt med plastflasker og annet søppel. Foto: Scanpix/AFP.

Årlig dør trolig mer enn en million sjøfugler og over hundre tusen sjøpattedyr på grunn av søppelet i havet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

15 miljøvernministre er samlet i Bergen denne uken for å forsøke å finne en løsning på problemet med avfallet i havet, melder Dagsavisen. Møtet avholdes i sammenheng med OSPAR-konvensjonen, et forum som skal beskytte Nordøst-Atlanteren.


Fugler spiser plast fordi de tror det er mat, skilpadder og seler svelger plastposer og kveles. Noen dyr vikler seg inn i fiskeutstyr eller tau, og kommer aldri løs.

- Problemet er gigantisk, fordi det kastes enorme mengder med søppel, ikke minst plastsøppel, både fra båter og fra land. Plast er et nøkkelord, fordi det ikke forsvinner. Det både flyter og varer i årevis, sier generalsekretær i WWF Norge, Rasmus Hansson, til ABC Nyheter.

* Årlig når mer enn 7 millioner tonn søppel havet, ifølge FNs miljøprogram.

* De fleste plastprodukter er ikke biologisk nedbrytbare, og det kan ta hundrevis av år før mange typer plast brytes ned.

* Det anslås at mindre enn 15 prosent av all plast resirkuleres.

(Kilde: PR Newswire)

- Gigantisk problem

- Direktoratet for naturforvaltning har sjekket en rekke individer av fuglearten havhest, som lever på det åpne havet. De har funnet at 95 prosent av disse hadde plast i magen. Det finnes overalt, og dyrene dør når de får for mye i seg. Det er et gigantisk og totalt unødvendig problem, som har med manglende forståelse å gjøre, sier Hansson.

Miljøorganisasjoner krever at statsrådene som er samlet i Bergen reduserer forsøplingen av havet med 40 prosent innen 2020, og full stans innen 2035. De ønsker at bruken av plastemballasje og plastposer reguleres, at det innføres strengere krav til resirkulering, opprydding av strender og et forbud mot forsøpling fra skip, melder Dagsavisen.

Midt i Atlanterhavet er det samlet en enorm mengde søppel. I enkelte områder kan det være snakk om så mye som 500.000 plastbiter per kvadratkilometer, melder Boston Globe.

Dette er på nivå med den såkalte Great Pacific Garbage Patch i Stillehavet, en gigantisk ansamling flytende søppel.

Plast til frokost

Havhest med plastfyll stod på menyen under konferansen i Bergen fredag morgen. Miljøvernminister Erik Solheim var tilstede.

- I morges ble vi servert en plastikkfrokost, der de dissekerte en havhest for å demonstrere hvor mye plast det er i den. Det skyldes simpelthen plastforurensning. Man har jobbet godt med å redusere industri og jordbruksforurensningen til Atlanterhavet, men plastsøppel er fremdeles et stort problem, sier Solheim til ABC Nyheter.

Han sier europeiske myndigheter nå har blitt enige om en felles plan for å forsøke å redusere problemet.

- Det vil gå ut på å legge til rette for at det skal bli enklere å kvitte seg med plass på forsvarlig vis, men også å gripe inn mot dem som dumper søppel til havs, sier Solheim.

- Vi ser en sterk nedgang i sjøfuglbestanden her til lands. Vi vet ikke om det kun er plast som er problemet, men uansett er det helt uakseptabelt at sjøfuglen skal ha magen full av plast.

Personvernpolicy