Drap på FARC-leder et slag for opprørerne i Colombia

Den colombianske geriljalederen Jorge Briceño, også kjent som «el Mono Jojoy» ble torsdag drept av colombianske sikkerhetsstyrker. Landets president kaller Jojoy et symbol på terroren og den blodige volden i Colombia. Foto: REUTERS / Eliana Apont / SCANPIX
Den colombianske geriljalederen Jorge Briceño, også kjent som «el Mono Jojoy» ble torsdag drept av colombianske sikkerhetsstyrker. Landets president kaller Jojoy et symbol på terroren og den blodige volden i Colombia. Foto: REUTERS / Eliana Apont / SCANPIX

Drapet på FARC-geriljaens øverste militære leder Jorge Briceño Suárez, også kjent som Mono Jojoy, er en stor seier, mener Colombias president.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter å ha mottatt nyhetene fra hjemlandet om at Briceño ble drept i et militærangrep tidligere på dagen torsdag, tok Juan Manuel Santos en pause fra hovedforsamlingen i FN og møtte pressen i New York.

– Drapet på «el Mono Jojoy» er det mest overveldende slaget mot FARC-geriljaen i historien, sa Santos, ifølge Den colombianske avisen El Espectador.

Ifølge presidenten var det utstedt over 60 arrestordrer, 12 sikkerhetsoperasjoner, fem dommer og 25 etterforskninger for forskjellige forbrytelser på Briceño.

Bilder

Den marxistiske FARC-geriljaen har kjempet mot colombianske myndigheter siden midt på 60-tallet. El Mono Jojoy regnes for å ha vært lederen for FARCs sterkeste kampdivisjon. Han har snodd seg unna colombianske sikkerhetsstyrker i ti år, men fredag offentliggjorde forsvaret bildene av den drepte geriljalederen.

Amerikanske myndigheter hadde tilbudt en dusør på fem millioner dollar for informasjon som kunne lede til en pågripelse av «el Mono Jojoy», ifølge nyhetsbyrået AFP.

– At «Jojoy» nå er drept, innebærer et hardere slag mot FARC enn da Raúl Reyes ble drept, fastslo Santos, med henvisning til geriljagruppens talsperson og politiske frontfigur, som ble drept i et militærangrep i nabolandet Ecuador i 2008.

Liket av den drepte geriljalederen ankom ifølge colombianske medier byen Macarena i Meta sent torsdag kveld lokal tid.

Flere angrep

«El Mono Jojoy» ble ifølge forsvarskilder drept under et militærangrep i distriktet Meta sørøst for hovedstaden Bogotá. Opp imot 20 andre opprørere skal også ha mistet livet under angrepet.

I et annet angrep for seks dager siden ble minst 22 FARC-medlemmer drept i sammenstøt med colombianske regjeringsstyrker, dette i Putumayo-provinsen sør i landet.

FARC ble dannet i 1964 og har fortsatt 8.000 geriljasoldater i aksjon. President Juan Manuel Santos har avvist et tilbud om fredssamtaler før FARC setter fri gisler de holder og slutter å rekruttere barnesoldater.

Både FARC, den andre venstregeriljaen ELN og restene av de høyreorienterte paramilitære, som offisielt ble demobilisert i 2008, er dypt involvert i den lukrative narkotikahandelen. (©NTB)

Personvernpolicy