Dataorm mot Irans atomprogram?

Reaktorbygningen til Bushehr-reaktoren i Iran. Foto: Scanpix/AP.
Reaktorbygningen til Bushehr-reaktoren i Iran. Foto: Scanpix/AP.

En sofistikert dataorm som har spredd seg gjennom Iran, Indonesia og India ble bygget for å ødelegge et bestemt mål: kanskje Irans Bushehr-reaktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne enigheten er i ferd med å vokse frem blant sikkerhetseksperter som har gransket Stuxnet-ormen, melder CSO Online. De siste ukene har de brutt den krypterte koden bak programmet og studert hvordan ormen opererer ved tester. Alle som har studert ormen er enige om at den ble bygget av en svært dyktig angriper, kanskje en nasjonalstat, og at den ble skapt for å ødelegge noe stort.

Analyse

Siden Stuxnet ble oppdaget i juli 2010 har den blitt studert av eksperter som sier de aldri har sett noe tilsvarende. Etter flere måneders spekulasjon hevder nå enkelte av forskerne som kjenner ormen best at den kan ha blitt bygget for å sabotere Irans atomprogram.

I forrige uke la den respektert sikkerhetseksperten Ralph Langner frem en analyse av ormen, som rammer Siemens-programmer, der han foreslår at den kan ha blitt brukt til å sabotere Irans atomreaktor ved Bushehr.

Sabotasje

En av tingene Langner avdekket er at når Stuxnet identifiserer sitt mål forandrer den deler av en Siemens-kode som kalles Organizational Block 35. Dette komponentet overvåker viktige fabrikkoperasjoner, ting som behøver en responstid ned til 100 millisekunder. Ved å forpurre Operational Block 35 kan Stuxnet lett få sentrifugen ved et raffineri til å svikte.

Denne måneden ble det kjent at den russisk-bygde Bushehr-reaktoren sør i Iran vil starte opp i oktober eller november. Irans naboland og verdensmaktene har sterke mistanker om iranske myndigheter skjuler et atomvåpenprogram bak det erklærte målet om å skaffe atomenergi til fredelige formål.

Personvernpolicy