Nordmenn betaler mest til Schengen

Norge betaler dobbelt så mye som de øvrige EU-borgerne betaler til External Borders Fund, som brukes til å vokte yttergrensene i Schengen-landene. (Foto: Scanpix)
Norge betaler dobbelt så mye som de øvrige EU-borgerne betaler til External Borders Fund, som brukes til å vokte yttergrensene i Schengen-landene. (Foto: Scanpix)

Norge betaler i år 329 millioner til EUs External Borders Fund, men gir ikke midler til fond som bidrar til å integrere flyktninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Summen Norge gir, tilsvarer om lag 80 kroner per innbygger. Det er dobbelt så mye som de øvrige EU-borgerne betaler til External Borders Fund, som brukes til å vokte yttergrensene i Schengen-landene, skriver Ny Tid.

Magasinet kritiserer at Norge bare gir penger til et fond som kontrollerer yttergrensene og ikke til EUs mange fond for å integrere flyktninger og asylsøkere.

I en større reportasje tar en rekke personer til orde for at Norge skal bryte Dublin-konvensjonen og behandle asylsøkere som ifølge traktaten skal få sine saker behandlet i det land de først søker asyl.

– Noen av disse landerne, som for eksempel Hellas, behandler asylsøkere så dårlig at Norge ikke kan være bekjent av å returnere asylsøkere dit slik Dublin-konvensjonen fastslår, sier Hanne Mathisen som er talskvinne for FNs høykommissær for flyktninger i Norden.

Hun mener det ikke burde spille noen rolle hvilket land søknaden om asyl blir behandlet i og mener Norge har full anledning til å behandle asylsøknader, selv om de etter konvensjonen skal behandles av det landet de først kom til, skriver Ny Tid. (©NTB)

Personvernpolicy