Arvika-stemmer skaper usikkerhet i Sverige

Statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, vil ikke kommentere usikkerheten som har oppstått under opptellingen av stemmene fra søndagens valg. Han håper fortsatt på at et samarbeid med Miljöpartiet kan bidra til at den borgerlige regjeringsalliansen verken blir avhengig av Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna for å få sin politikk gjennom i Riksdagen. Bildet er fra mandagens pressekonferanse. (Foto: Fredrik Persson / SCANPIX)
Statsminister Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, vil ikke kommentere usikkerheten som har oppstått under opptellingen av stemmene fra søndagens valg. Han håper fortsatt på at et samarbeid med Miljöpartiet kan bidra til at den borgerlige regjeringsalliansen verken blir avhengig av Sverigedemokraterna eller Socialdemokraterna for å få sin politikk gjennom i Riksdagen. Bildet er fra mandagens pressekonferanse. (Foto: Fredrik Persson / SCANPIX)

Fire dager etter valget på ny Riksdag fikk Sverige et endelig valgresultat. Samtidig er det kommet meldinger om uregelmessighet under opptellingen flere steder i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kontrolltellingen viser at de rødgrønne og Sverigedemokraterna til sammen har fått 1.922 flere stemmer enn regjeringspartiene.

Den borgerlige regjeringsalliansen var kun få stemmer fra å ta to ekstra mandater, slik at de kunne fått rent flertall i Riksdagen.

Arvika

Det svært jevne valget har ført til at enhver mistanke om uregelmessigheter har fått stor oppmerksomhet. Det gjelder ikke minst i Arvika, en liten by ved norskegrensen, der et femtitall ugyldige stemmer ikke ble håndtert etter boka.

Det kan i ytterste konsekvens føre til omvalg i Värmland, et fylke der den borgerlige regjeringsalliansen kun manglet sju stemmer på å ta et ekstra mandat fra opposisjonen.

Hadde Folkpartiet i tillegg greid å ta 19 stemmer til i Göteborg, og Kristdemokraterna 791 ekstra stemmer på landsbasis, ville alliansen sluppet å styre med det innvandrerkritiske partiet Sverigedemokraterna på vippen, noe statsminister Fredrik Reinfeldt har håpet på i det lengste.

Uker med usikkerhet?

Marginene er så hårfine at svenske medier allerede har begynt å spekulere på om Sverige vil måtte vente et par måneder før all usikkerhet er avklart.

«Nå venter kaos, og muligens omvalg,» skrev Aftonbladet torsdag.

Den svenske professoren Thomas Bull sier til avisen at han ikke blir overrasket om resultatet i noen av de jevneste valgkretsene blir gransket.

Både partier, kandidater og privatpersoner har rett til å klage på valget, men det må skje innen ti dager, altså innen tirsdag neste uke.

Glemte stemmer

Det er ikke bare i Arvika at det meldes om uregelmessigheter. Også i Halmstad er det usikkert om resultatet er riktig, ettersom 200 forhåndsstemmer ikke ble sendt av gårde i tide og derfor aldri ble med i opptellingen.

Ingen av lederne for de fire regjeringspartiene har villet uttale seg om det hårfine tapet.

En av Reinfeldts medarbeidere sier til SVT at statsministeren ikke planlegger å uttale seg om det offisielle valgresultatet. Fortsatt gjelder hans uttalelse fra mandag, der han sa at han ville kontakte Miljöpartiet for å diskutere et mulig samarbeid i Riksdagen. Et slikt samarbeid har Miljöpartiet, som tilhører den rødgrønne blokken, tidligere avvist.

Folkpartiet, som med få stemmer kunne sikret seg mandater i Värmland og Göteborg, vil heller ikke røpe om partiet vil klage på valgresultatet.

Mangler representanter

Samtidig har Sverigedemokraterna begynt å forberede seg på å innta sine 20 plasser i Riksdagen, samt 609 plasser i til sammen 245 kommuner.

Problemet er at partiet ikke har nok kandidater til å fylle alle kommunestyreplassene. Dermed ser 63 plasser i over 50 kommuner ut til å bli stående tomme, skriver Svenska Dagbladet. (©NTB)

Personvernpolicy