Bekrefter spektakulært meteoritt-nedslag

Krateret ble først påvist i 2008 ved hjelp av Google Earth. Foto: Google Earth.
Krateret ble først påvist i 2008 ved hjelp av Google Earth. Foto: Google Earth.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et Google Earth-søk førte i 2008 til oppdagelsen av et av de best bevarte meteorittnedslagsstedene som noen gang er funnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i år nådde en ekspedisjon nedslagsstedet dypt i den egyptiske ørkenen, der de samlet jernrester og forsøker å fastslå krateret alder og opphav, melder ScienceDaily.


En gang i løpet av de siste tusenårene traff en sjelden metallisk meteoritt jordens overflate i mer enn 12.000 kilometer i timen. Den traff nær det som i dag er grenseområdet mellom Egypt, Sudan og Libya.

Nedslaget fra den 1,3 meter brede, ti tonn tunge jernballen skapte en ildkule og røyksky som ville ha vært synlig på 1000 kilometers avstand, og gravde et 16 meter dypt og 45 meter bredt hull i det steinete landskapet.

Siden den gang har krateret vært uforstyrret av jordens geologiske og klimatiske prosesser, som vanligvis gjør alle bortsett fra de aller største kraterne usynlige. Etter hva man vet har heller ikke krateret tidligere vært observert av mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det endret seg i 2008, da krateret ble oppdaget under en Google Earth-studie, gjennomført av forskeren Vincenzo De Michele i Italia.

Sammen med en astrofysiker organiserte han en ekspedisjon til krateret i februar i år.

De samlet over 1000 kilo metalliske meteorittfragmenter, og gjennomførte også en geografisk og topografisk gransking av området med radar. Geomagnetiske og seismiske studier ble også gjennomført.

- Vi forsøker fremdeles å fastslå kronologien ved nedslagsstedet, men krateret er garantert mindre enn ti tusen år gammelt, kanskje mindre enn noen få tusen år, sier Dr Folco, en av ekspedisjonens deltakere.

Dataene ekspedisjonen har samlet inn vil være til nytte i den europeiske romfartsorganisasjonen ESAs arbeid med risikovurdering i forhold til små asteroider med baner som nærmer seg jorden.


View Larger Map